Justitie

Revoluție în Justiție: Vecinii agresivi pot primi ordin de restricție și ani grei de închisoare în noul Cod Penal!

Foto: cluj24.ro

Instituirea Ordinelor de Restricție și Incriminarea Terorizării

Într-o mișcare semnificativă pentru protecția cetățenilor, Camera Deputaților a adoptat o modificare esențială a Codului Penal, introducând posibilitatea instituirii ordinelor de restricție pentru vecinii agresivi. Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a anunțat recent această schimbare într-un comunicat de presă. Această măsură vine ca răspuns la numeroasele scandaluri provocate de clanuri în Timișoara, care au terorizat locuitorii și i-au forțat să își vândă proprietățile la prețuri derizorii.

Citește și: Deces șocant în magistratură: Judecătorul Murgoci Luca, mort în urma unui AVC, la doar 38 de ani

„Știm cu toții ceea ce s-a întâmplat atâția ani în Timișoara, unde mai multe clanuri au constrâns locuitorii anumitor imobile să își vândă locuințele la prețuri derizorii. Mulți timișoreni au fost, și încă sunt, de-a dreptul terorizați de vecinii lor, sunt constrânși prin metode incredibile să își vândă casele, dar am identificat un mecanism prin care se poate institui un ordin de restricție față de vecinii agresivi și se poate începe urmărire penală asupra acestora. După ce această lege va intra în vigoare, lucrurile trebuie să intre pe un făgaș normal și astfel de fapte să nu se mai petreacă, iar, în cazul în care astfel de abuzuri mai au loc, instituțiile statului au cadrul legislativ necesar pentru a lua măsuri ferme împotriva clanurilor care de ani de zile efectiv terorizează cetățeni de bună credință”, a declarat Simonis, conform Agerpres.

În comunicatul de presă se subliniază faptul că inițiativa a pornit în urma scandalurilor pe care mai multe clanuri din Timișoara le-au avut și era necesar ca Legislativul să intervină pentru a stopa aceste abuzuri și pentru protecția oamenilor.

Pedeapsa cu Închisoarea în Noul Cod Penal pentru Vecinii Agresivi

Noua legislație prevede sancțiuni clare pentru comportamentul agresiv al vecinilor. Faptele prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se vor pedepsi cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. În cazurile mai grave, în care titularul dreptului de folosință nu-și poate exercita în mod normal dreptul său asupra locuinței, pedeapsa poate ajunge la cinci ani de închisoare. Acțiunea penală se va iniția la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

„Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă. Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Orele de Liniște la Bloc în 2024: Amenzi Semnificative pentru Vecinii Gălăgioși

În paralel cu noile măsuri legislative, se vor impune amenzi substanțiale pentru nerespectarea orelor de liniște. Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează zgomotele excesive produse de aparate sau obiecte, precum și tulburările provocate de strigăte sau larmă.

Astfel, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-08:00 și 13:00-14:00 se sancționează cu amenzi între 500 și 1.500 de lei. De asemenea, folosirea aparatelor sau instrumentelor muzicale la intensitate mare, în timpul orelor de liniște, se va penaliza cu amenzi similare.

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

  • Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.
  • Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-08.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.
  • Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, arată Poliția Română.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991.

Citește și: Doliu în magistratură: A murit judecătoarea Mirela Anton, la doar 54 de ani. „Nu era bolnavă. A căzut pe scări în casa sa”

După cum spune legea, pentru zgomote puternice și larmă în blocurile de locuințe sau chiar la casă, chiar și în afara orelor de liniște, amenda este între 200 și 1.000 de lei. De asemenea, folosirea aparatelor sau aparaturii care face zgomot puternic ori a instrumentelor muzicale la intensitate mare, precum și alte zgomote puternice în timpul orelor de liniște, adică între 22.00 și 08.00, precum și între 13.00 și 14.00, se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei.

Concluzii

Noile modificări ale Codului Penal și reglementările stricte privind orele de liniște la bloc sunt pași importanți pentru protejarea cetățenilor împotriva comportamentului agresiv și deranjant al vecinilor. Instituirea ordinelor de restricție și incriminarea actelor de terorizare vor contribui la crearea unui mediu mai sigur și mai liniștit pentru toți locuitorii. Este de așteptat ca aceste măsuri să reducă semnificativ incidentele de agresiune și hărțuire, asigurând astfel o conviețuire pașnică în comunitățile rezidențiale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Politică

În contextul unei situații dramatice din localitatea Pechea, județul Galați, unde inundațiile de la finele săptămânii trecute au afectat grav o treime din gospodăriile...

Social

În mediul online, Denise Rifai a devenit recent subiectul unei serii de critici după ce a publicat un videoclip în care o ia în...

Externe

Saniya Ameti, o consilieră municipală din Zürich în vârstă de 32 de ani, a generat un scandal național în Elveția după ce a distribuit...

Politică

Duminică, Serbările Naționale de la Țebea, județul Hunedoara, au adunat mii de oameni pentru a aduce un omagiu eroului național Avram Iancu, la 200...

Actualitate

Fostul fotbalist Ionel Ganea se află în mijlocul unui nou scandal, după ce a fost acuzat de agresiune fizică asupra unuia dintre vecinii săi...

Social

Lumea vedetelor de pe internet este zguduită de un scandal uriaș, în care sunt implicați cunoscutul influencer Dorian Popa și afaceristul Călin Donca. Donca...

Monden

Într-un episod recent al emisiunii „Culisele iubirii”, dinamica dintre Denisa și Bogdan, foști concurenți de la Casa iubirii, a atins puncte tensionate, surprinzând publicul...

Externe

Într-o perioadă în care Ucraina este profund marcată de războiul cu Rusia, iar cetățenii obișnuiți luptă cu curaj pe front, un nou scandal lovește...

Copyright © 2023 AZnews.ro. Toate drepturile rezervate.

Exit mobile version