În cadrul sărbătorii „Limba noastră cea română” din 31 august, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) și membrii comunității românești din regiunea Cernăuți au făcut un nou apel către autoritățile ucrainene și române, dar și către Biserica Ortodoxă Română, pentru soluționarea problemei Capelei arhiereilor bucovineni cu hramul Sfinții Trei Ierarhi din Cernăuți, unde serviciile religioase sunt oficiate în limba română.
Memoriu adresat primarului Roman Kliciuk
Potrivit unui memoriu al Societății pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, adoptat în unanimitate de participanții la cea de-a XXXV-a ediție a sărbătorii „Limba noastră cea română”, primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, este rugat să intervină pentru a rezolva problema comunității românești, care se confruntă cu dificultăți în utilizarea Capelei Mitropolitane, situată pe teritoriul cimitirului de pe strada Zelena.
Memoriul subliniază importanța acestei alei din cimitir, un loc de semnificație specială pentru românii din întreaga lume, deoarece acolo se află mormintele unor personalități marcante precum Aron Pumnul, profesorul lui Mihai Eminescu, Dimitrie Onciul și Ion G. Sbiera. Capela a fost restaurată la începutul anilor 1990, cu sprijinul enoriașilor și al clerului bucovinean, din fondurile comunității românești.
În mai 2023, reprezentanții comunității românești au adresat o petiție autorităților locale exprimându-și îngrijorarea cu privire la soarta Capelei Mitropoliților Bucovinei din cimitirul vechi al orașului, un monument istoric de mare valoare. Cu toate acestea, autoritățile au inițiat un proces împotriva parohiei, cu intenția de a prelua capela în august 2024.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina cere sprijinul Președintelui României, Guvernului Român și BOR
În aceeași zi, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), o uniune civică ce reunește peste 20 de societăți culturale și organe de presă de limbă română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a apelat la președintele României, la șeful Guvernului și la Patriarhul BOR, solicitând o intervenție urgentă.
CNRU argumentează că această clădire „a fost construită în perioada anilor 1881-1884 cu fondurile Mitropoliei Bucovinei, fiind sfințită de mitropolitul Silvestru Morariu-Andrievici”. De asemenea, cripta de sub capelă adăpostește rămășițele pământești ale mai multor ierarhi bucovineni de etnie română. În opinia CNRU, acest monument istoric și de arhitectură face parte din patrimoniul comunității românești din Ucraina și ar trebui protejat și pus în valoare în mod corespunzător.
Discriminare și decizii controversate ale autorităților locale
CNRU a subliniat că decizia primăriei de a interzice oficierea în masă a serviciilor și ritualurilor religioase în capelă, bazată pe un comentariu al Curții Supreme de Arbitraj din Ucraina, este discriminatorie. Cu toate acestea, recent, consiliul local Cernăuți a decis să transfere Capela Mitropolitană către Biserica Autocefală a Ucrainei pentru a ține slujbe religioase. CNRU consideră această decizie ca fiind o confirmare a intențiilor reale ale autorităților de a exclude comunitatea românească din utilizarea bisericii.
Decizia primăriei contravine, de asemenea, unei hotărâri a Curții Constituționale a Ucrainei din 2009, care stipulează că consiliile locale nu pot anula sau modifica propriile decizii dacă acestea au produs deja efecte juridice. CNRU solicită urgentarea procesului de trecere a comunităților ortodoxe românești din Ucraina sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române pentru a evita asemenea situații în viitor.
Această situație reflectă tensiunile continue dintre comunitatea românească din Ucraina și autoritățile locale, care par să submineze drepturile și patrimoniul cultural al acestei comunități, în ciuda eforturilor de protejare și conservare a acestuia.
Citiți întregul comunicat AICI.