Rada Supremă a Ucrainei a adoptat controversatul proiect de lege nr. 8371, „Lege privind protecția ordinii constituționale în domeniul activității organizațiilor religioase”, care scoate în afara legii Biserica Ortodoxă Ucraineană (BOU) aflată sub influența Patriarhiei Moscovei. Decizia a fost aprobată cu o largă majoritate de 265 de voturi pentru, 29 împotrivă și 4 abțineri, și va intra în vigoare în 30 de zile.
Conform noilor prevederi, comunitățile religioase ale BOU au la dispoziție 9 luni pentru a rupe legăturile cu Biserica Ortodoxă a Rusiei. Această decizie vine în contextul conflictului continuu dintre Ucraina și Rusia și a tensiunilor crescânde legate de influența Moscovei asupra unor organizații religioase din Ucraina.
Deși Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunțat în mai 2022 că s-a desprins de Patriarhia Moscovei, autoritățile ucrainene susțin că legăturile persistă în umbră și că BOU ar juca un rol în influența Rusiei în regiune.
Însă pentru comunitățile românești din Ucraina, decizia aduce incertitudine și dificultăți. Aproximativ 127 de parohii românești, afiliate Bisericii Ortodoxe Ucrainene, vor fi forțate să își reevalueze apartenența religioasă și să se conformeze noilor reglementări, ceea ce ar putea însemna ruperea de tradițiile religioase cu care s-au identificat de generații.
Ucraina refuză propunerea BOR de întoarcere a românilor din Ucraina la Biserica Mamă
Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din februarie 2024, de a sprijini înființarea unei structuri proprii în Ucraina pentru comunitățile românești, a fost respinsă de autoritățile ucrainene, care invocă motive teologice și politice. Această atitudine rigidă ridică semne de întrebare cu privire la respectarea drepturilor minorităților religioase, alimentând tensiunile dintre Ucraina și comunitatea românească locală, care solicită recunoașterea legăturilor lor istorice cu BOR.
Marșuri LGBTQ în Ucraina în timp ce țara se confruntă cu agresiunea rusă
În ciuda războiului cu Rusia, Ucraina continuă să organizeze marșuri LGBTQ, atrăgând critici din partea unor segmente ale societății. KharkivPride va avea loc între 7 și 15 septembrie la Harkov, sub sloganul „Împreună pentru egalitate și victorie”. Evenimentul include un PrideFest, deschiderea Pride Hub și comemorarea soldaților LGBTQ+ căzuți pe front. Deși KharkivPride a ajuns la a șasea ediție, unii consideră că resursele ar trebui concentrate pe eforturile de război, nu pe evenimentele LGBTQ, punând sub semnul întrebării prioritățile organizatorilor în acest context de criză națională.
Citește și: Mai șocant de atât nu se poate: În timp ce tinerii mor pe front, Ucraina organizează marșuri LGBTQ