Agenția Japoneză pentru Explorare Aerospațială (JAXA) a anunțat reluarea operațiunilor sondei Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) pe Lună după o întrerupere de o săptămână cauzată de probleme la alimentarea electrică. Comunicarea cu sonda a fost restabilită duminică, 28 ianuarie, după ce panourile solare au fost reactivare de razele soarelui.
Succesul istoric al Japoniei în Explorarea Spațială: Sonda SLIM Reînvie pe Suprafața Lunii După Provocări Tehnice
SLIM a întâmpinat dificultăți în generarea de electricitate după aselenizarea sa pe data de 20 ianuarie 2024, din cauza orientării inadecvate a celulelor solare către Soare. Această problemă a necesitat o dezactivare temporară și o strategie de repornire odată ce soarele a iluminat din nou sonda.
Citește și: Japonezii au ajuns astăzi pe Lună: Misiunea spațială care a uimit lumea!
Japonia se alătură astfel elitei spațiale globale, devenind a cincea țară care a reușit să ajungă pe Lună, alături de Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, China și India. Nava spațială SLIM, care a funcționat pe bază de baterii timp de o perioadă scurtă înainte de dezactivare, va continua acum să exploreze și să analizeze compoziția rocilor lunare și să adune date despre originea Lunii.
SLIM a realizat o aselenizare remarcabilă în apropierea unui crater ecuatorial denumit Shioli, ajungând la doar 55 de metri distanță de locul țintă programat, un efort salutat de JAXA ca fiind „de o precizie fără precedent”.
Această misiune nu doar că extinde cunoștințele despre Lună, dar tehnologia dezvoltată pentru SLIM va fi de asemenea folosită în viitoarele misiuni la polii Lunii, zone considerate a fi surse vitale pentru resurse cum ar fi combustibilul, apa și oxigenul.
Cu toate acestea, durata de funcționare a sondei SLIM pe suprafața lunară rămâne incertă, având în vedere că JAXA a menționat anterior că sonda nu a fost proiectată să reziste unei „nopți selenare”, care durează aproximativ 14 zile pământene.
Citește și: De ce unii oameni rămân slabi, indiferent de cât de mult mănâncă? A fost descoperită cauza!
Pe lângă succesul Japoniei, alte tentative recente de aselenizare au inclus misiunea indiană Chandrayaan-3 care a aselenizat în august 2023 lângă polul sudic lunar, și o tentativă nereușită a unei nave spațiale americane care a suferit o scurgere de combustibil în ianuarie 2024, precum și eșecul unei misiuni rusești în august 2023. Aceste evenimente subliniază complexitatea și provocările aselenizării.