Gabriel, un tânăr venit din Palestina pentru a studia Medicina la Iași, se evidențiază printre voluntarii de la pelerinajul Sfintei Parascheva nu doar prin devotamentul său, ci și prin povestea sa de viață aparte. Recent convertit la Ortodoxie de la Islam, Gabriel a găsit în această nouă credință o pace profundă și un sens nou al vieții, după o lungă perioadă de reflecție și discuții despre religie, influențate și de relația cu viitoarea sa soție.
Gabriel, convertit de la Islam la Ortodoxie, este voluntar la pelerinajul Sfintei Parascheva în Iași
Pe parcursul anilor de studii, Gabriel a avut ocazia să cunoască îndeaproape cultura și spiritualitatea locului. Discuțiile despre credință au devenit tot mai frecvente în viața sa, culminând cu momentul decisiv al convertirii. „A fost o zi în care am renăscut. Am simțit că sunt un om nou, total nou„, a mărturisit Gabriel despre ziua în care a primit Botezul, un eveniment pe care îl descrie ca fiind deosebit de profund: „E ceva foarte, foarte frumos, nu pot să explic exact cum m-am simțit atunci. Mi-aș dori ca oamenii să se simtă cum mă simt și eu acum„.
Deși și-a primit Botezul de curând, Gabriel a participat și anul trecut la pelerinajul Sfintei Parascheva, în calitate de voluntar, fiind impresionat de atmosfera evenimentului. El își amintește cu emoție chipurile senine ale pelerinilor, care i-au rămas adânc întipărite în suflet. „E un lucru foarte, foarte frumos, sincer. Eu n-am văzut asta niciodată. Că văd oameni simpli care sunt fericiți, care au zâmbet așa de pur și de simplu pe fața lor și vin să pună dorințe la Sfânta Parascheva, să-i ajute cu problemele lor în viață„, a explicat Gabriel, potrivit Basilica.ro.
Tânărul nu și-a ascuns durerea legată de situația conflictuală din țara sa natală, Palestina. În contrast cu pacea spirituală pe care a găsit-o la Iași, el reflectează asupra lipsei de stabilitate din locurile sacre ale creștinismului. „În Palestina, acum, nu e pace, cum ar trebui să fie. Și, sincer, asta mă doare la inimă: că Țara Sfântă, unde a început creștinismul, unde s-a născut Iisus Hristos, Maica Domnului, pământul care a fost făcut pentru pace, niciodată nu a văzut pace„, a spus Gabriel. Tânărul a adăugat cu tristețe: „Mereu au fost conflicte, mereu au fost război, mereu au fost probleme acolo. Și e dureros. E foarte dureros să vedem că din ambele părți mor oameni nevinovați, care pierd sufletul lor„.
Cu toate acestea, el speră ca într-o zi, oamenii din ambele tabere să îmbrățișeze Ortodoxia, simțind pacea și liniștea pe care el însuși le-a descoperit: „Eu îmi doresc ca ambele părți să vină la Ortodoxie, să știe pacea și liniștea adevărată, cum am simțit-o și eu, pe care o am acum, care mi-a împlinit viața„.
Pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva atrage anual mii de credincioși. Potrivit Jandarmeriei, în primele 30 de ore ale procesiunii, aproximativ 26.500 de oameni s-au închinat la racla sfintei. Miercuri, la ora 20:00, moaștele Sfântului Pantelimon de la Mănăstirea „Sf. Pavel” din Sfântul Munte Athos vor fi așezate spre cinstire alături de cele ale Sfintei Parascheva, oferind încă un moment de rugăciune și reculegere credincioșilor.