Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii importante despre schimbările meteorologice anticipate în România. Conform declarațiilor sale, țara va trece de la condiții de frig sever la un climat mai cald.
Evoluția Meteorologică în România: De la Frig Intens la Temperaturi Moderat de Calde
„Este o situație normală pentru data din calendar. Ce este semnificativ este schimbul de la o masă de aer cald la o masă de aer foarte rece. Masa de aer cald a dominat în luna decembrie și chiar până în 7 ianuarie în țara noastră, astfel că de la temperaturi de plus 17-20 de grade Celsius am trecut la temperaturi cu mult minus, până la minus 19 grade în această dimineață la Negrești, fiind cea mai rece noapte din această iarnă, cu minus 6-8 grade în Capitală.”
Mateescu a accentuat faptul că frigul persistent va continua să fie o preocupare majoră, în special în regiunile estice, centrale și nordice ale țării. Urmează o altă noapte geroasă, cu temperaturi scăzând până la minus 14-15 grade. În timpul zilei, majoritatea regiunilor vor înregistra temperaturi sub zero grade. Se preconizează temperaturi între minus 4 grade și un maxim de 5-6 grade în sud pentru ziua următoare.
„Minimele în noaptea de joi spre vineri rămân negative, între minus 11 grade și minus 1 grad, dar în depresiuni vor putea fi mai coborâte. Este posibil să mai consemnăm și ninsori slabe, în special în partea de nord, centru și est a țării, dar și rafale de vânt pe creste. Sfârșitul de săptămână va aduce din nou temperaturi în scădere, cu minime care vor coborî sâmbătă dimineață până la minus 13-16 grade, iar duminică dimineața minus 12-15 grade”, a explicat Elena Mateescu într-o intervenție la postul Digi 24.
Directorul ANM a subliniat că aceste fluctuații de temperatură sunt caracteristice acestei perioade a anului. „Ne aflăm în perioada favorabilă producerii unor astfel de episoade. Ceea ce trebuie să luăm în considerare sunt diferențele mari între perioadele calde urmate de răciri bruște. Cel puțin până la mijlocul acestei luni vom vorbi de nopți și dimineți foarte reci și maxime diurne care în bună parte din țară vor rămâne la valori negative. Spre sfârșitul săptămânii viitoare este însă posibil să consemnăm chiar temperaturi de 9-10 grade în zona de sud-est a țării”, a dezvăluit Mateescu pentru Digi 24.