Într-un nou gest care sfidează calendarul tradițional și ridică întrebări asupra priorităților guvernamentale, președintele venezuelean Nicolas Maduro a decretat că Crăciunul va începe oficial pe 1 octombrie. Anunțul vine pe fondul unei perioade de tensiuni politice și sociale intense în țară, unde guvernul Maduro este acuzat de o represiune brutală asupra protestelor anti-regim și de încălcări grave ale drepturilor omului.
Nicolas Maduro modifică data Crăciunului în Venezuela, în plin val de represiune și proteste
Într-o declarație transmisă în emisiunea sa săptămânală de televiziune, Maduro a surprins din nou publicul afirmând: „Septembrie miroase a Crăciun!” El a continuat, spunând: „În acest an, și pentru a vă onora pe toți, pentru a vă mulțumi tuturor, voi decreta începutul Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie și securitate!”.
Decretul său, însă, vine în contextul unor grave tulburări politice. Venezuela este profund afectată de consecințele alegerilor prezidențiale din iulie, în urma cărora Maduro a obținut un al treilea mandat, în ciuda acuzațiilor de fraudă și a scepticismului internațional. Opoziția, condusă de Edmundo Gonzalez, susține că votul a fost furat și a prezentat dovezi conform cărora Maduro ar fi pierdut de fapt scrutinul.
Potrivit CNN, cu doar câteva ore înainte de decretul legat de Crăciun, autoritățile venezuelene au emis un mandat de arestare pentru Gonzalez, acuzându-l de „infracțiuni asociate terorismului”. Acesta ar fi ignorat citațiile emise într-o investigație legată de un site web care a publicat rezultatele alternative ale alegerilor, contestându-le pe cele oficiale.
Maduro se confruntă nu doar cu o opoziție puternică în interiorul țării, ci și cu o presiune tot mai mare din partea comunității internaționale. SUA și alte guverne din regiune au cerut transparentizarea procesului electoral și o investigare amănunțită a rezultatelor. În plus, Statele Unite au anunțat recent confiscarea unui avion folosit de regimul Maduro pentru călătorii internaționale, o acțiune ce arată izolarea tot mai accentuată a liderului venezuelean pe scena globală.
Reacția guvernului la protestele interne a fost una extrem de dură. Aproximativ 2.400 de persoane au fost deja arestate, iar represiunea continuă. Mulți venezueleni aleg să fugă din țară sau să se ascundă în casele lor, de teamă să nu fie persecutați de susținătorii regimului. În acest context, Maduro a ordonat deschiderea a două noi închisori pentru a face față numărului mare de protestatari arestați, în timp ce a lansat o nouă operațiune represivă, denumită ironic „Operațiunea Knock-Knock”, făcând aluzie la un popular cântec de Crăciun venezuelean.
„Knock Knock! Nu fi un plângăcios… Vei merge la Tocorón (o închisoare)” a strigat Maduro la un miting recent, amplificând temerile legate de intensificarea represiunii.
Aceasta nu este prima dată când președintele Maduro alege să prelungească oficial perioada Crăciunului în Venezuela. În ultimii ani, sărbătoarea a fost devansată progresiv, în 2021 fiind anunțată la începutul lunii octombrie, ca o strategie de stimulare a economiei pe fondul pandemiei de Covid-19 și a dificultăților economice majore ale țării. De asemenea, anul trecut, Maduro a decretat începutul Crăciunului pe 1 noiembrie, exprimându-și ulterior regretul că nu a făcut acest lucru mai devreme.
Însă, aceste manevre politice au atras critici din partea mai multor sectoare ale societății. Conferința episcopală venezueleană a reacționat dur la decretul lui Maduro, avertizând asupra pericolului instrumentalizării unei sărbători religioase în scopuri politice. „Crăciunul începe pe 25 decembrie”, a subliniat organizația într-o declarație oficială, condamnând folosirea sărbătorii într-un context de propagandă guvernamentală.
În concluzie, decretul prin care Crăciunul este devansat nu poate ascunde realitățile dificile cu care se confruntă Venezuela. În timp ce guvernul promite pace, bucurie și securitate, mii de venezueleni trăiesc într-o atmosferă de frică și represiune, încercând să facă față provocărilor economice și politice cu care se confruntă țara lor.