Marți, Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat de presă în care l-a acuzat pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, că s-a antepronunțat în cazul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, aflat sub acuzare de cumpărare de influență conform unei anchete desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că declarațiile lui Bănescu încalcă hotărârea Sfântului Sinod și creează impresia că se încalcă principiile autonomiei eparhiale și prezumția de nevinovăție.
Acuze Reciproce între Arhiepiscopia Tomisului și Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Române în Cazul ÎPS Teodosie
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru Digi24 că atât autoritățile judiciare, cât și cele bisericești, sunt „firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală”. El a subliniat că sancționarea și combaterea corupției sunt o datorie morală, atât pentru autoritățile civile, cât și pentru cele bisericești.
Citește și: Vasile Bănescu, text șocant! Recunoaște că are plăcerea de a-i devora pe ceilalți prin intrigi și critici
Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au criticat faptul că Bănescu a făcut declarații fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei și că acest lucru contravine hotărârii Sfântului Sinod. Ei au subliniat că, conform acestei hotărâri, purtătorii de cuvânt nu au dreptul să transmită puncte de vedere personale către presă sau să exprime public puncte de vedere personale în probleme legate de instituția pe care o reprezintă.
În replică, Vasile Bănescu a reiterat necesitatea transparentizării cazurilor de corupție și a subliniat că legile civile și morale trebuie respectate pentru binele comunității, inclusiv al celei ecleziale.
Arhiepiscopia Tomisului și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și soluționarea situației. Ea menține punctul de vedere privind nevinovăția ÎPS Teodosie și a Consilierului eparhial, subliniind că speră ca autoritățile să își facă datoria în conformitate cu principiile constituționale.
Dosarul DNA a fost inițiat în urma unei anchete realizate de jurnaliștii Recorder. În esență, ÎPS Teodosie este interogat pentru ”cumpărare de influență”, cercetându-se faptul dacă ar fi promis unui om de afaceri suma de 160.000 de lei pentru a obține o finanțare de 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
În concluzie, tensiunile dintre Arhiepiscopia Tomisului și Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei Române, generate de declarațiile referitoare la cazul ÎPS Teodosie, evidențiază complexitatea relației dintre autoritățile bisericești și cele judiciare în contextul luptei împotriva corupției, într-un cadru marcat și de aspectele morale ale disciplinei comunicării publice în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.