Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

Cutremur în BOR: Mihail Neamțu dezvăluie latura întunecată a purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu și îi cere demisia

”Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Nu-mi explic altfel cum și-ar putea permite un reprezentant al Patriarhiei să-mi trimită mesaje private de hărțuire și amenințare. Cunoașteți un singur purtător de cuvânt dintr-o instituție publică sau privată a României care încalcă sistematic protocolul și procedurile din rațiuni de vendetă personală?”

Sursa foto: romaniatv.net

Într-un context marcat de polemici și tensiuni în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, Mihail Neamțu, binecunoscut pentru analizele și opiniile sale teologice, a lansat o serie de acuzații și critici severe la adresa purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Prezentând o serie de incidente și acțiuni pe care le consideră nepotrivite și nefaste pentru imaginea Bisericii, Neamțu afirmă că Bănescu încalcă normele de comportament, protocolul și bunele practici ce ar trebui respectate într-o asemenea poziție. Totodată, pune în contrast menirea de a aduce pace și unitate cu comportamentul așa-zis polemic și divizant al lui Bănescu. Mai mult decât atât, Neamțu sugerează că o serie de acțiuni și declarații ale purtătorului de cuvânt nu doar că denigrează Biserica, dar s-ar putea chiar să o submineze. Ca urmare a acestei analize complexe și profund critice, Neamțu propune ca singura soluție pentru restabilirea prestigiului și unității BOR este demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu.

Advertisement

__________________________________________

Advertisement

„Smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala. (Matei 18, 7)

Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Nu-mi explic altfel cum și-ar putea permite un reprezentant al Patriarhiei să-mi trimită mesaje private de hărțuire și amenințare. Cunoașteți un singur purtător de cuvânt dintr-o instituție publică sau privată a României care încalcă sistematic protocolul și procedurile din rațiuni de vendetă personală?

Cunoașteți un singur reprezentant de Mitropolie, Arhiepiscopie sau Episcopie care se coboară josnic la nivelul unui asemenea partizanat ideologic și neprofesionalism? Mai știe cineva să existe vreun personaj care să construiască zilnic falii adânci și chiar schisme în interiorul Bisericii, așa cum s-a văzut în controversa despre Pascalie?

Menirea creștinilor este să aducă pacea, nu gâlceava. Rolul Bisericii este să vindece relațiile între oameni, nu să le otrăvească.

La această oră, Vasile Bănescu — mereu încruntat, mereu agresiv, mereu dornic să-și certe semenii — amestecă pozițiile oficiale ale Patriarhiei cu opiniile sale exprimate într-o păsărească scremută și nefericită.

Amestecul sistematic al unor elucubrații pătimașe cu opiniile sobre ale unei instituții venerabile (Patriarhia Română) aduce zilnic un grav deficit de imagine Bisericii Ortodoxe Române.

Numeroși episcopi silitori, preoți vrednici, monahi rugători și laici decenți se simt obligați să explice idiosincraziile și polemicile angajate de un personaj complexat, fără operă teologică, dar mereu blocat pe emisie.

Vasile Bănescu participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca.

Aceste momente de crasă inadecvare ar fi putut fi doar niște rătăciri sau derapaje izolate. Mai multă rugăciune, un plus de mișcare și mai mult soare ar face bine oricui.

Doar că Vasile Bănescu pretinde că vorbește, tacit sau explicit, în numele Președintelui Sfântului Sinod al BOR.

În absența unei vieți duhovnicești exemplare și-n lipsa unor proiecte culturale solide, Vasile Bănescu se ofilește-n postări circumstanțiale pe Facebook. Măcinat de evidente neliniști și lipsuri interioare, acest om s-a angajat într-o suită nesfârșită de polemici virulente cu reprezentanți ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, atacând explicit anumiți episcopi și arhiepiscopi în funcție, dar și teologi laici, preoți vrednici sau profesori universitari consacrați academic la nivel național și internațional.

Pe vremuri, Vasile Bănescu juca rolul oportun de animator al unor emisiuni culturale la TrinitasTV. Astăzi, comentariile sale privesc orice, dar nu exegeza biblică, studiul textelor patristice sau hermeneutica scrierilor filocalice.

Fără să-l fi studiat prea mult, am remarcat în activitatea publică a domnului Bănescu o frivolitate deloc mozartiană, deviată frecvent către invectivă și discursul moralist. Atins de-o patologică îndreptățire de sine, angajatul Facebook al Patriarhiei are doar obsesia lansării procese de intenție, tevaturi, calomnii, insulte, delațiuni, insinuări sau acuzații îndreptate către oamenii Biserici, mai vrednici sau mai nevrednici.

Un purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă este nu doar o anomalie istorică, ci o contradicție dezastruoasă pentru publică a Bisericii Ortodoxe Române.

Singura soluție pentru ieșirea din impas o reprezintă demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu,” scrie Mihail Neamtu pe pagina sa de Facebook.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a lansat critici vehemente la adresa presei pentru lipsa de reacție în cazul unui incident petrecut...

Social

Citește și: Mara Bănică îl desființează pe Vasile Bănescu: „Demisionați! Să vă spovediți, să vă luați canon…” Advertisement Vasile Bănescu, în calitatea sa de...

Social

În urma concertului trupei britanice Coldplay pe Arena Națională din București, reacțiile și criticile nu au întârziat să apară, în special datorită momentului controversat...

Meteo

Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European, a declarat că Diana Șoșoacă este „finanțată de Rusia” și că „nu știe pe ce lume umblă”....

Sport

Snagov, 12 iunie 2024 – Miercuri după-amiază, localitatea ilfoveană Snagov a devenit scena unui scandal de proporții care îi implică pe Anamaria Prodan și...

Spiritualitate

La începutul anului 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a publicat un îndreptar important destinat clericilor și credincioșilor, având ca scop ghidarea participării...

Justitie

Instituirea Ordinelor de Restricție și Incriminarea Terorizării Într-o mișcare semnificativă pentru protecția cetățenilor, Camera Deputaților a adoptat o modificare esențială a Codului Penal, introducând...

Actualitate

Într-un tragic incident pe o șosea din județul Argeș, un tânăr de 18 ani, care nu deținea permis de conducere, a fost implicat într-un...