Într-o mișcare care ar putea semnala o posibilă schimbare în conflictul ruso-ucrainean, președintele rus Vladimir Putin i-a transmis emisarului american Steve Witkoff, într-o întrevedere desfășurată vineri la Kremlin, că Federația Rusă este gata să negocieze o soluție privind războiul din Ucraina ”fără nicio condiție prealabilă”, după cum a anunțat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP și preluat de News.ro. ”Vladimir Putin a reafirmat că partea rusă este pregătită să reia procesul negocierilor cu Ucraina, fără nicio condiţie prealabilă”, a declarat reprezentantul președinției ruse, potrivit agențiilor ruse de presă.
Deși a reiterat această disponibilitate, Vladimir Putin și-a reafirmat constant, de-a lungul timpului, cerințele maximaliste în privința Ucrainei, solicitând recunoașterea controlului rusesc asupra celor cinci regiuni ucrainene a căror anexare a fost revendicată de Moscova, renunțarea definitivă a Kievului la orice ambiție de aderare la NATO, precum și demilitarizarea teritoriului ucrainean.
Într-un cadru mai amplu, liderul de la Kremlin, care prezintă în mod recurent războiul din Ucraina drept un ”război hibrid” purtat de NATO împotriva Rusiei, cere, de asemenea, o revizuire profundă a arhitecturii de securitate europeană, vizând în special repoziționarea forțelor NATO care se află, în prezent, în proximitatea granițelor rusești.
Potrivit Kremlinului, întâlnirea de vineri dintre Vladimir Putin și Steve Witkoff a fost catalogată drept ”constructivă şi utilă”, fiind parte a unui efort mai larg de ”apropiere a pozițiilor” Moscovei și Washingtonului în mai multe dosare sensibile, prioritar fiind cel legat de conflictul ucrainean.
Contextul acestei oferte survine la peste trei ani de la declanșarea invaziei asupra Ucrainei, inițiată prin ordinul lui Vladimir Putin la 24 februarie, un conflict devastator care a provocat zeci de mii de victime, atât în rândul civililor, cât și al militarilor. În prezent, Rusia continuă să ocupe aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.
Pe fondul acestor evenimente, Moscova a anunțat sâmbătă recucerirea în întregime a regiunii ruse Kursk, deși această revendicare a fost contestată de autoritățile de la Kiev.
În paralel, în cadrul funeraliilor Papei Francisc, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a purtat discuții cu mai mulți lideri internaționali. Președintele francez Emmanuel Macron a descris dialogul avut cu Zelenski drept ”o discuţie foarte pozitivă”, subliniind obiectivul comun de a ”pune capăt Războiului din Ucraina”.
Totodată, în cadrul întrevederii dintre Volodimir Zelenski și noul premier britanic Keir Starmer, cei doi oficiali au menționat existența unor ”progrese” în direcția unei ”păci drepte și durabile”.
De asemenea, într-un context diplomatic tensionat, Donald Trump, actualul președinte al Statelor Unite, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, în timp ce Washingtonul intensifică eforturile pentru a obține o încetare a focului, chiar în momentul în care Moscova revendică din nou controlul asupra regiunii Kursk, revendicare negată de autoritățile de la Kiev.
