Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva!” Trei frați de din Iași au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci

Foto: Facebook, Tudor Ciuhodaru

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic cunoscut pentru implicarea sa în domeniul sănătății publice și prevenția incidentelor medicale grave, a emis recent un avertisment cu privire la riscul intoxicațiilor cu ciuperci, un pericol prezent mai ales în această perioadă a anului. Într-un caz recent din Iași, trei frați, cu vârste de 22, 20 și 15 ani, au ajuns de urgență la spital după ce au consumat ciuperci. Acesta a subliniat riscurile majore pe care le implică asemenea intoxicații, accentuând că efectele pot fi fatale dacă nu se iau măsuri rapide. „Atenție, au apărut primele cazuri de intoxicație cu ciuperci. Trei frați din Iași, cu vârstele de 22, 20 și 15, au ajuns la urgențe după ce au consumat ciuperci. Intoxicația cu ciuperci poate fi letală. Nu vă jucați cu așa ceva!” a avertizat medicul.

Citește și: Vești îngrijorătoare pentru foștii bolnavi de Covid-19: cercetările recente au scos la iveală impactul devastator al infecției pe termen lung

Pe lângă acest caz specific, dr. Ciuhodaru a subliniat importanța educației pentru sănătate și prevenție, un domeniu despre care el afirmă că poate salva vieți dacă este înțeles corect de publicul larg. El a explicat în detaliu cum pot fi evitate astfel de situații, oferind sfaturi clare și un „Mic ghid de prevenție și supraviețuire”, menit să prevină intoxicațiile. Medicul a subliniat că legislația în acest sens, concretizată într-un proiect de lege deja depus în parlament, poate aduce o diferență semnificativă. „Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte (așa cum prevede legea Ciuhodaru ce e deja depusă în parlament)!”

𝐀. Ce trebuie să știți:

  1. Numărul și gravitatea acestor intoxicații cresc în această perioadă, mai ales pe fondul căldurii prelungite. Acest fenomen amplifică riscul, deoarece consumul ciupercilor culese din natură fără măsuri de precauție adecvate devine mult mai periculos.
  2. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică. Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari probleme, în special pentru părinții care permit consumul de ciuperci necontrolate.
  3. Riscul instalării de efecte nocive după consumul de ciuperci depinde de specia de ciupercă. Intoxicațiile severe apar în special după consumul de ciuperci necomestibile, însă și ciupercile comestibile care au crescut pe soluri impregnate cu substanțe toxice pot provoca efecte adverse grave.
  4. „Cunoscătorii” nu au nicio șansă să „identifice” ciupercile toxice prin metode empirice. Ideea că introducerea unui ban sau a linguriței de argint în vasul de preparare poate indica toxicitatea ciupercilor este un mit. De asemenea, usturoiul sau ceapa folosite în preparare nu oferă nicio protecție împotriva toxinelor.
  5. Simptomele intoxicației sunt nespecifice. Greață, vomă, amețeli, dureri abdominale și transpirație excesivă sunt doar câteva dintre manifestările care pot apărea, însă acestea pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni.
  6. Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când simptomele apar la câteva ore după consum. Intervalul de apariție a simptomelor variază între 2 și 15 ore după ingerare.
  7. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupercă și de reactivitatea individuală a fiecărui pacient. Anumiți indivizi, cum ar fi copiii sau persoanele cu afecțiuni hepatice sau renale, sunt mai predispuși la dezvoltarea unor simptome severe.
  8. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie gravă. La aceștia, intoxicațiile pot evolua rapid către forme clinice grave, inclusiv comă hepatică, adesea letală.
  9. La acești pacienți sunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică, uneori cu sfârșit fatal. Această evoluție rapidă subliniază importanța recunoașterii rapide a simptomelor și intervenției medicale.

𝐁. Important. Pentru un consum fără riscuri consumați doar ciuperci:

  1. Cu aviz fitosanitar din magazine autorizate. Dr. Ciuhodaru avertizează că achiziționarea ciupercilor din surse nesigure, cum ar fi de pe marginea drumului, reprezintă un risc major pentru sănătate.
  2. Tinere și foarte proaspete. Ciupercile vechi sau viermănoase pot conține substanțe toxice, acumulate din excrețiile larvelor de insecte.
  3. Curățate și spălate corespunzător înainte de consum. Medicul recomandă ca partea inferioară murdară a piciorului să fie tăiată, iar ciupercile să fie spălate de 2-3 ori în jet de apă, după ce au fost ținute în apă sărată pentru a elimina eventualele insecte.
  4. Păstrate corespunzător la frigider. Temperatura joasă previne dezvoltarea bacteriilor și conservă prospețimea ciupercilor.
  5. Întotdeauna preparate înainte de consum. Consumul ciupercilor crude sau insuficient preparate crește riscul de intoxicație.

𝐂. Măsuri de prim ajutor în cazul intoxicației:

  1. Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome. Medicul subliniază că orice amânare în a cere ajutor medical poate avea consecințe grave.
  2. Sunați la 112 și chemați Salvarea. Este esențial ca intoxicațiile să fie gestionate de un specialist în toxicologie, iar primul pas este apelul la serviciile medicale de urgență.
  3. Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au consumat ciuperci. Chiar dacă simptomele nu sunt prezente la toți cei care au mâncat, evaluarea medicală este obligatorie pentru toți.
  4. Provocarea de vărsături poate ajuta la eliminarea toxinelor. Acest gest poate fi crucial în primele momente, înainte de a ajunge la spital, însă trebuie realizat cu grijă.

𝐑𝐞ț𝐢𝐧𝐞ț𝐢:
„Soluția sănătoasă e în educația pentru sănătate. Pentru a fi cu adevărat eficiente, noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulțirii. Pentru a salva vieți e nevoie doar de adoptarea proiectului meu de lege. Sper să susțineți și acest demers.”

Citește și: Apariția infarcturilor la tinerii sub 45 de ani crește alarmant – medicii cardiologi avertizează asupra unei crize de sănătate emergente!

Medicul trage un semnal de alarmă cu privire la gravitatea fenomenului și face apel la autorități și cetățeni să acorde mai multă atenție acestui pericol iminent, care poate afecta orice familie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Sănătate

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în legătură cu una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din România: infarctul miocardic....

Actualitate

Comunitatea din cartierul Tătărași, Iași, este zguduită de un incident tragic, în care o adolescentă de doar 14 ani a fost găsită spânzurată în...

Actualitate

Într-un context de neclaritate și tensiune, polițiștii investighează moartea asistentei șefe de la Clinica de Ortopedie din Iași, Carmen Grierosu, al cărei corp a...

Actualitate

Un eveniment de o gravitate deosebită s-a petrecut în noaptea de 11 noiembrie la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, unde un pacient...

Sănătate

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș, pe 1 noiembrie, a fost realizată o intervenție chirurgicală de înaltă complexitate care marchează o premieră atât...

Social

În perioada 7-10 noiembrie, Iașiul va găzdui prima ediție a Festivalului de Film Quo Vadis, un eveniment care promite să aducă în prim-plan o...

Sănătate

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor crescute de accident vascular cerebral (AVC) pentru populația României și lansează un apel pentru introducerea obligatorie a educației...

Educație

Un elev din Iași, recunoscut pentru rezultatele sale excepționale, trece printr-o perioadă dificilă, alegând să nu mai meargă la școală din cauza batjocurii și...