Într-o decizie fermă susținută de actualul șef al diplomației americane, Marco Rubio, administrația Trump a desființat Serviciul de Luptă împotriva Manipulării Informației și Amestecurilor Străine (Counter Foreign Information Manipulation and Interference), măsură ce survine într-un moment în care analiștii internaționali atrag atenția asupra intensificării campaniilor de dezinformare provenite din China și Rusia. Rubio consideră însă că adevărata amenințare nu vine din partea acestor puteri, ci din interiorul unor democrații europene care ar restricționa libertatea de exprimare.
Explicând închiderea instituției, Marco Rubio a afirmat că demersul are ca obiectiv protejarea cetățenilor americani de cenzura impusă în mod abuziv chiar de propriul guvern. „În administraţia precedentă, acest serviciu, care costă în fiecare an contribuabilul peste 50 de milioane de dolari, a cheltuit milioane pentru a face să tacă voci ale unor americani pe care era menit să-i apere”, a declarat Rubio într-un interviu pentru Foundation for Freedom Online, difuzat de Departamentul de Stat.
Deși GEC fusese creat în 2016 pentru a combate influențele străine în spațiul informațional occidental, Rubio a respins ideea că Rusia sau China ar constitui, în prezent, o amenințare majoră în acest sens. El a preferat să sublinieze pericolele provenite din interiorul comunității aliate, referindu-se la cazuri din Europa de Est unde, susține el, cetățenii ar fi sancționați penal pentru exprimarea liberă în mediul online. „Oamenii postează ceva online şi apoi poliţia bate la uşă şi te duci la închisoare 60 de zile”, a spus Rubio, evitând să numească explicit țările la care face referire, dar lăsând loc interpretărilor privind situația din România.
Fondurile rezultate din desființarea serviciului vor fi redirecționate, potrivit declarațiilor sale, către promovarea unui mesaj proamerican axat pe apărarea valorilor libertății de exprimare. Rubio a susținut că presiunile din partea unor guverne europene asupra vocilor americane – inclusiv cele exercitate în trecut asupra lui Elon Musk – constituie o piedică reală în relațiile diplomatice. „Dacă o ţară sau un grup de ţări în cazul UE (…) atacă americani din cauza declaraţiilor lor, asta devine o sursă de iritare a Statelor Unite şi mai mult decât atât”, a avertizat el, referindu-se la reacția Comisiei Europene față de un posibil interviu dintre Musk și Donald Trump pe platforma X.
În același registru, Rubio a emis o avertizare privind posibilele efecte ale acestor practici asupra relațiilor bilaterale: „Asta ar putea ajunge să amenințe (…) potenţial oficiali de rang înalt din Statele Unite”. În opinia sa, libertatea de exprimare trebuie să rămână un element esențial în politica externă a Americii, iar orice formă de cenzură – mai ales venind din partea unor state aliate – va fi tratată ca o problemă serioasă.
„Veţi vedea că noi continuăm să punem acceptul pe asta în diplomaţia noastră”, a anunțat Rubio, precizând că tema libertății de exprimare va fi abordată direct în viitoarele întâlniri cu liderii europeni.
Această schimbare de direcție vine într-un moment de reașezare a bugetelor guvernamentale, în contextul în care Departamentul de Stat urmează să propună reducerea propriului buget la jumătate. Desființarea GEC, al cărui buget a fost deja blocat de republicani în 2024, reflectă o poziționare clară a administrației Trump în favoarea unei politici externe concentrate pe respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor americani, chiar și în fața unor presiuni venite din partea aliaților occidentali.
