În pragul sărbătorilor pascale, Ministerul Energiei dă asigurări că România nu se va confrunta cu un risc de black-out, chiar dacă în zilele de Paște se estimează că producția de energie electrică va depăși considerabil cererea. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, afirmă că, deși sistemul va fi solicitat intens, autoritățile au luat măsurile necesare pentru a menține echilibrul și siguranța rețelei naționale.
Autoritățile din domeniul energetic anticipează o scădere drastică a consumului în prima și a doua zi de Paște, în special între orele 11.00 și 16.00, când cererea ar putea coborî până la 2500 MW – un nivel excepțional de redus. Această situație este generată de aportul în creștere al energiei regenerabile (solar și eolian), alături de contribuția prosumatorilor, într-un context în care consumul casnic și industrial se reduce semnificativ în zilele de sărbătoare.
Pentru a preveni dezechilibrele din sistemul energetic, Burduja a convocat un nou comandament energetic, reunind experți din toate segmentele industriei – de la marii producători de energie, operatori de distribuție și transport, până la cei responsabili cu stocarea. „Va fi o perioadă de stres în rândul celor care gestionează sistemul energetic național”, a subliniat ministrul, precizând că scenariile și provocările au fost analizate detaliat și s-au stabilit măsuri clare de intervenție.
Ministrul a menționat că, la inițiativa României, în cadrul rețelei europene ENTSO-E a fost activată o grupă de lucru specială pentru coordonarea situațiilor similare din alte țări, întrucât mai multe state europene se confruntă cu aceleași provocări de supraproducție în raport cu cererea internă.
Într-o postare pe Facebook, Burduja a transmis publicului următorul mesaj: „Am organizat un nou comandament energetic cu toți specialiștii din sectorul energetic, de la principalii producători de energie, Transelectrica, operatori de distribuție, operatori de servicii de stocare (da, stocarea a început să se vadă zilnic în mixul energetic național, să conteze și să ne ajute la echilibrare). Mi-au fost prezentate scenariile și provocările cu care se confruntă întreaga regiune, dar cel mai important am agreat măsurile necesare pentru a avea cu toții, credincioși ortodocși și catolici, un Paște cu lumina aprinsă atât în suflet, cât și în case. Transmit din capul locului ceea ce specialiștii mi-au transmis: nu există risc de black-out în România, în condițiile actuale! Îi rog pe reprezentanții presei, dar și pe actorii politici, să dea dovadă de responsabilitate și să nu inducă panica”.
În ciuda presiunii tehnice, Burduja insistă că perioada va fi gestionată profesionist și că toți factorii implicați vor rămâne în alertă, chiar și în zilele libere. „Da, va fi o perioadă de stres în rândul celor care gestionează sistemul energetic național. Nu este nici prima, nici ultima. Iar noi facem ca de fiecare dată ceea ce trebuie – ne pregătim din timp și rămânem la datorie. (…) În această perioadă de stres și de solicitare ridicată, am dispus ca toate entitățile implicate în procesul de asigurare a condițiilor normale de funcționare a SEN să aibă permanent deschise canalele de comunicare, să colaboreze, să se sprijine reciproc pentru prevenirea posibilelor disfuncționalități și să intervină dacă apar incidente. Vom fi cu toții la datorie, inclusiv în zilele de Paște, cu telefoanele deschise și pregătiți să asigurăm echilibrul sistemului energetic național. Sărbătorile Pascale înseamnă liniște, să petrecem momente plăcute alături de cei dragi și să ne strângem în jurul mesei cu gândul la cei care sunt alături de noi din ceruri. Noi ne vom asigura că lumina rămâne aprinsă în casele tuturor românilor. Pentru aceasta, le mulțumesc tuturor specialiștilor care rămân pe baricade în fiecare zi și noapte, 24/7, și își petrec sărbătorile departe de cei dragi. Înainte, împreună!”, a încheiat Sebastian Burduja.
