Respectând o rânduială devenită tradiție în Biserica Ortodoxă Română încă din anul 2009, momentul aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim va fi reînnoit și în acest an. Potrivit anunțului făcut de Patriarhia Română, Lumina Sfântă va fi adusă în seara de sâmbătă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, cel care slujește ca Superior al Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Acest gest simbolic, dar cu profundă încărcătură spirituală, reiterează unitatea Bisericii și comuniunea în bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Sfânta Lumină de la Ierusalim ajunge sâmbătă în România. Va fi oferită delegațiilor tuturor eparhiilor Patriarhiei Române
Potrivit informațiilor oficiale, ceremonia de oferire a Sfintei Lumini va avea loc la Aeroportul Internațional Otopeni, acolo unde delegații din toate eparhiile Patriarhiei Române vor primi lumina adusă de la Sfântul Mormânt. Ulterior, fiecare delegație va încredința Sfânta Lumină protopopiatelor, care la rândul lor o vor distribui către toate parohiile din subordinea fiecărui centru eparhial. Întregul proces este organizat cu rigurozitate, pentru a asigura ca Lumina Învierii să ajungă în mod egal în toate colțurile țării.
Conform rânduielii din anii anteriori, și în acest an Sfânta Lumină va fi dusă din București la Chișinău, prin grija Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unde va fi împărțită parohiilor aflate sub jurisdicția Mitropoliei Basarabiei. Astfel, semnul pascal al biruinței vieții asupra morții va fi împărtășit și credincioșilor ortodocși români din afara granițelor țării.
Tot în seara de sâmbătă, în jurul orei 19:00, Sfânta Lumină va fi întâmpinată la Catedrala Patriarhală din București de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care o va oferi clerului și credincioșilor prezenți la slujba de Înviere. Această întâmpinare solemnă, devenită deja un reper spiritual pentru credincioșii ortodocși români, își păstrează caracterul profund liturgic și simbolic, fiind în același timp o reafirmare a legăturii dintre Patriarhia Română și Locurile Sfinte.
Aducerea anuală a Sfintei Lumini de la Ierusalim este nu doar o împlinire a unei tradiții începute în urmă cu mai bine de un deceniu, ci și o expresie vie a comuniunii ecleziale și a bucuriei pascale care unește clerul și poporul român în aceeași mărturisire a Învierii lui Hristos.
