O anchetă de amploare desfășurată de Parchetul European a dus la instituirea unui sechestru asupra clădirii situate pe strada Democrației din Ploiești, imobil ce găzduiește sediul social al RTV HD SRL, societatea care deține în prezent licența audiovizuală a postului de televiziune România TV. Investigația are în centru suspiciuni grave de fraudare a fondurilor europene și naționale, prejudiciul estimat ridicându-se la aproximativ 48 de milioane de lei, potrivit Pagina de Media.
Măsura procurorilor europeni vizează, în principal, firma Business Service Consult International SRL, proprietara clădirii respective, suspectată că ar fi orchestrat un circuit financiar fraudulos alături de alte cinci companii și șase persoane fizice. Potrivit datelor obținute de Clever News Center, sumele ar fi fost obținute prin simularea unor contracte de prestări servicii, fondurile fiind direcționate ulterior în conturi externe. Printre entitățile investigate se numără Cymbiot Solutions, RS Next Technologies, ARS Industrial, Binbox Global Services și Itology Tech.
Instituirea sechestrului s-a realizat progresiv, începând cu sfârșitul anului 2023 și până în noiembrie 2024, și a cuprins mai multe imobile, inclusiv apartamentele 6 și 8 din clădirea de pe strada Democrației. Apartamentul 8 este sediul actual al RTV HD SRL, iar apartamentul 6 a fost în trecut folosit de Ridzone Computers SRL, fostul deținător al licenței România TV. Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat, în unanimitate, transferul licenței către RTV HD la data de 10 ianuarie 2023.
În clădirea pusă sub sechestru sunt înregistrate, de altfel, șase societăți cu legături directe cu România TV și cu afacerile controlate neoficial de fostul deputat Sebastian Ghiță: Ridzone Computers, RTV Satellite Net, RTV Net International, Ridzone Creative, RTV Properties Management și RTV HD. Conform anchetatorilor, Business Service Consult International are conexiuni evidente cu Ghiță, prin intermediul lui Răzvan Iulian Băicoianu, fost partener de afaceri al lui Liviu Mircea Uruc, un apropiat al fostului parlamentar și om de afaceri.
În ciuda cifrei de afaceri de peste 100 de milioane de lei înregistrate în anul 2019, Business Service Consult International a raportat în 2023 venituri de doar 8 milioane de lei, ceea ce a atras și mai mult atenția anchetatorilor. Procurorii europeni au extins astfel măsurile de sechestru asupra mai multor active ale companiei, inclusiv terenuri și alte apartamente din clădirea vizată.
Dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București pe data de 8 aprilie 2025, sub numărul 12657/3/2025, iar pe 10 aprilie a intrat în faza de cameră preliminară. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în proces, în încercarea de a recupera prejudiciul.
În apărarea lor, persoanele investigate au respins acuzațiile formulate de procurori și susțin că vor demonstra nevinovăția în fața instanței. Totuși, în eventualitatea unei condamnări definitive, inculpații riscă până la zece ani și șase luni de închisoare, în timp ce firmele implicate pot primi amenzi de până la 422.000 de euro, alături de confiscarea bunurilor considerate provenite din fapte ilicite.
