Pentru multe persoane, utilizarea prelungită a dispozitivelor electronice este o necesitate zilnică, dar aceasta poate veni cu propriul set de provocări pentru sănătate, în special pentru ochi. Sindromul vederii computerizate, un fenomen tot mai întâlnit în societatea noastră digitalizată, se manifestă printr-o varietate de simptome nespecifice, sau astenopie. Acestea pot varia de la oboseală oculară, ochi uscat, durere în și în jurul ochilor, până la vedere încețoșată, dureri de cap și, în unele cazuri, diplopie (vedere dublă), conform informațiilor oferite de Agerpres.ro.
Sindromul vederii computerizate
„Pentru a preveni sindromul vederii computerizate se pot lua măsuri preventive precum organizarea ergonomică a mediului de lucru (stabilirea distanţelor de lucru optime şi a posturii adecvate pentru vizualizarea pe ecran, controlul luminozităţii şi strălucirii ecranului dispozitivului) şi corectarea corespunzătoare a problemelor minore de vedere. Întreruperea privitului la ecran pentru 20 de secunde la fiecare 20 de minute poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului ocular. Problemele de vedere pot afecta performanţa la locul de muncă şi este nevoie de eforturi comune ale angajaţilor şi angajatorilor pentru a le preveni”, explică sursa.
Este esențial să înțelegem că sindromul vederii computerizate este doar unul dintre numeroasele probleme de sănătate oculară cu care se pot confrunta oamenii. La nivel global, principalele cauze ale deficienței vederii și chiar ale orbirii sunt viciile de refracție, cataracta și retinopatia diabetică. Din nefericire, accesul la tratamente adecvate rămâne limitat: numai 36% dintre persoanele cu deficiențe de vedere datorate viciilor de refracție și un minoritar 17% dintre cei afectați de cataractă beneficiază de intervenții corective.
Pierderea vederii este o condiție care poate afecta indivizii de orice vârstă, dar statisticile arată o incidență semnificativ mai mare în rândul persoanelor de peste 50 de ani. Această informație subliniază importanța unor practici de prevenție coerente și a accesului la îngrijire oculară adecvată pentru menținerea sănătății ochilor pe termen lung.
Citește și: Pericolul la care te supui dacă ai sobă pe lemne sau șemineu. Ce s-a descoperit