Pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu mare respect unul dintre cele mai importante evenimente din viața Mântuitorului: Botezul Domnului în râul Iordan, cunoscut ca Boboteaza sau Epifania. Această zi reprezintă nu doar o comemorare a unui act istoric, ci și o celebrare a unei revelații divine profunde.
Botezul Domnului: Profunditatea Spirituală a Bobotezei în Tradiția Creștină Ortodoxă
În această zi specială, se rememorează momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, simbolizând plenitudinea maturității spirituale, a venit la râul Iordan. Acolo, Sfântul Ioan Botezatorul, predicator al pocăinței și recunoașterii păcatelor, l-a botezat pe Hristos. Prin cuvintele „Se află în mijlocul vostru Acela pe voi Care nu-L știți” (Ioan 1, 26) și „Nici eu nu-L știam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborându-Se și rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt. Și eu am văzut și am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 33-34), Sfântul Ioan a recunoscut și a mărturisit divinitatea lui Hristos.
Citește și: Șoc și Controversă: Dorian Popa Predică în Biserica Vulcana Băi – Reacții și Dezvăluiri Uimitoare
La momentul botezului, s-a întâmplat un eveniment extraordinar: cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt S-a coborât sub forma unui porumbel peste Iisus, iar vocea Tatălui a răsunat, confirmând filiația divină a lui Hristos: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17). Această manifestare trinitară, cunoscută sub numele de Epifania, a marcat o arătare vizibilă a Sfintei Treimi și a deschis o nouă cale în istoria mântuirii.
Boboteaza simbolizează și o tranziție de la botezul vechi, practicat de Ioan, la noul botez creștin. Botezul lui Ioan, deși un pas important spre pocăință, nu avea puterea sacramentală de a ierta păcatele. În schimb, botezul instituit de Hristos, marcat de Pogorârea Duhului Sfânt la Cincizecime, a devenit unul dintre cele mai sacre sacramente ale Bisericii, simbolizând purificarea de păcate și nașterea nouă în Hristos.
De asemenea, în această zi se face pomenirea Sfântului Sfintit Mucenic Romano Lachedemonul, un exemplu de martiraj și devotament creștin, reafirmând astfel importanța credinței neclintite și a sacrificiului în calea Domnului.
Citește și: Pr. Calistrat împărtășește metoda miraculoasă pentru a depăși necazurile și depresia!
Prin sărbătorirea Bobotezei, creștinii ortodocși sunt invitați să mediteze la semnificația profundă a acestui eveniment: revelația divină a Sfintei Treimi, transformarea spirituală prin botez și urmarea exemplului sfinților martiri. Aceasta nu este doar o rememorare a unui eveniment istoric, ci o ocazie de a experimenta și a trăi misterul divin în propria viață spirituală.