Connect with us

Hi, what are you looking for?

Externe

„Copii soldați ai narcoticelor”: criza minorilor exploatați în rețelele de trafic de droguri alarmează UE

Foto: sindicateuropol.ro

UE răspunde la exploatarea minorilor în cartelurile de droguri cu noi strategii de intervenție

Minorii exploatați în rețelele de trafic de droguri se află într-o poziție similară cu cea a „copiilor soldați”, fiind forțați să comită omucideri și mutilări pentru interesele grupărilor criminale și ale cartelurilor, potrivit declarațiilor Uniunii Europene (UE).

Ylva Johansson, Comisarul European pentru Afaceri Interne, a subliniat faptul că adolescenții cad victime unui comerț în plină expansiune și tot mai violent, ce constituie una dintre cele mai serioase pericole pentru securitatea continentului european, conform celor relatate de The Guardian.

Citește și: Donald Trump a fost amendat de un judecător pentru că nu a șters o postare de pe internet

„Îi radicalizăm și îi transformăm în criminali. Aceștia sunt „copii soldați” ai lumii narcotice”, a afirmat Johansson. „Comerțul ilicit de stupefiante, condus de entități criminale organizate, reprezintă unul dintre cele mai critice riscuri la adresa securității pe care Europa le întâmpină, și situația continuă să se deterioreze”.

Johansson a făcut referire la un incident recent dintr-o suburbie a Stockholmului, Suedia, unde un adolescent de 16 ani a fost arestat după ce a ucis două femei, una în vârstă de 20 de ani și cealaltă de 60 de ani, în prezența copiilor.

„Acesta este doar cel mai recent caz dintr-un șir de infracțiuni violente săvârșite de minori”, a subliniat ea, prezentând un nou plan de acțiune împotriva traficului de droguri.

Un sistem de alertă pentru droguri

UE își propune să consolideze măsurile de prevenire a recrutării copiilor în astfel de activități, prin detectarea timpurie a unor indicii, precum implicarea minorilor în furturi sau abandonul școlar.

În același timp, se intenționează crearea unui mecanism european de alertă în domeniul drogurilor, care să notifice rapid autoritățile și utilizatorii atunci când substanțe noi și periculoase ajung pe piață. Printr-o colaborare extinsă între porturile europene, se va facilita un schimb de informații mai eficace, a adăugat comisarul.

Aceste inițiative vin într-un moment în care statisticile indică faptul că jumătate din omuciderile înregistrate în UE sunt legate de droguri, existând o preocupare crescândă legată de substanțele sintetice fabricate în laboratoare, inclusiv cocaina.

O problemă majoră pentru Europa

Un volum record de 303 tone de cocaină a fost sechestrat în UE în 2021, ultimul an pentru care există date complete. Majoritatea confiscărilor au fost raportate în Țările de Jos, Belgia și Spania.

Impactul este un val crescând de corupție, pe măsură ce cartelurile încearcă să influențeze companiile logistice portuare, reprezentanții sindicatelor și oficialii politici, și o creștere alarmantă a violenței.

Citește și: Cine sunt americancele eliberate de Hamas, pentru care a intervenit Qatar

La începutul anului, Johansson a atras atenția asupra posibilității apariției fentanilului în UE, după ce un raid în Letonia a dus la confiscarea a 5 kg de acest analgezic, de 50 de ori mai potent decât heroina stradală.

UE plănuiește de asemenea să colaboreze cu națiunile din America Latină și Centrală pentru schimb de informații și strategii de combatere a rețelelor criminale.

Comisia Europeană negociază acorduri cu Ecuador, Brazilia, Bolivia, Peru și Mexic pentru schimbul de date personale cu Europol și lucrează cu SUA în cadrul unei inițiative inițiate de secretarul de stat Antony Blinken, pentru a combate riscurile asociate cu drogurile sintetice și pentru a elimina refugiile sigure ale cartelurilor de droguri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Într-o ceremonie organizată pe ascuns, Silviu Prigoană, cunoscut om de afaceri, a fost înmormântat, iar familia sa a confirmat că acesta și-a dorit ca...

Politică

Gigi Becali, cunoscut om de afaceri și personalitate controversată, a anunțat recent o ambiție neașteptată: dorința de a deveni ministru al Afacerilor Interne pentru...

Externe

Într-un demers juridic fără precedent pentru Europa, șapte familii din Franța au deschis un proces împotriva rețelei de socializare TikTok, acuzând platforma de influențarea...

Spiritualitate

Părintele Adrian Agachi aduce în discuție impactul cultural și spiritual al sărbătorii Halloween-ului asupra copiilor, subliniind importanța promovării valorilor morale și a decenței. Deghizarea...

Externe

Într-o declarație controversată, liderul naționalist al partidului „Frăția” (Brațsvo), Dmîtro Korcinski, a sugerat că, dacă Ucraina ar ajunge într-o situație de pericol iminent, mobilizarea...

Spiritualitate

În cadrul unei emisiuni radio, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost rugat de o ascultătoare să ofere un sfat pentru o familie prietenă, al...

Externe

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a lansat un atac puternic la adresa Uniunii Europene, acuzând Bruxelles-ul că încearcă să înlăture guvernul său și să instaleze...

Magazin

Elon Musk, miliardarul și cofondatorul SpaceX și Tesla, este cunoscut nu doar pentru inovațiile sale tehnologice, ci și pentru familia sa numeroasă, formată din...