Connect with us

Hi, what are you looking for?

Externe

„Copii soldați ai narcoticelor”: criza minorilor exploatați în rețelele de trafic de droguri alarmează UE

Foto: sindicateuropol.ro

UE răspunde la exploatarea minorilor în cartelurile de droguri cu noi strategii de intervenție

Minorii exploatați în rețelele de trafic de droguri se află într-o poziție similară cu cea a „copiilor soldați”, fiind forțați să comită omucideri și mutilări pentru interesele grupărilor criminale și ale cartelurilor, potrivit declarațiilor Uniunii Europene (UE).

Advertisement

Ylva Johansson, Comisarul European pentru Afaceri Interne, a subliniat faptul că adolescenții cad victime unui comerț în plină expansiune și tot mai violent, ce constituie una dintre cele mai serioase pericole pentru securitatea continentului european, conform celor relatate de The Guardian.

Advertisement

Citește și: Donald Trump a fost amendat de un judecător pentru că nu a șters o postare de pe internet

„Îi radicalizăm și îi transformăm în criminali. Aceștia sunt „copii soldați” ai lumii narcotice”, a afirmat Johansson. „Comerțul ilicit de stupefiante, condus de entități criminale organizate, reprezintă unul dintre cele mai critice riscuri la adresa securității pe care Europa le întâmpină, și situația continuă să se deterioreze”.

Johansson a făcut referire la un incident recent dintr-o suburbie a Stockholmului, Suedia, unde un adolescent de 16 ani a fost arestat după ce a ucis două femei, una în vârstă de 20 de ani și cealaltă de 60 de ani, în prezența copiilor.

„Acesta este doar cel mai recent caz dintr-un șir de infracțiuni violente săvârșite de minori”, a subliniat ea, prezentând un nou plan de acțiune împotriva traficului de droguri.

Un sistem de alertă pentru droguri

UE își propune să consolideze măsurile de prevenire a recrutării copiilor în astfel de activități, prin detectarea timpurie a unor indicii, precum implicarea minorilor în furturi sau abandonul școlar.

În același timp, se intenționează crearea unui mecanism european de alertă în domeniul drogurilor, care să notifice rapid autoritățile și utilizatorii atunci când substanțe noi și periculoase ajung pe piață. Printr-o colaborare extinsă între porturile europene, se va facilita un schimb de informații mai eficace, a adăugat comisarul.

Aceste inițiative vin într-un moment în care statisticile indică faptul că jumătate din omuciderile înregistrate în UE sunt legate de droguri, existând o preocupare crescândă legată de substanțele sintetice fabricate în laboratoare, inclusiv cocaina.

O problemă majoră pentru Europa

Un volum record de 303 tone de cocaină a fost sechestrat în UE în 2021, ultimul an pentru care există date complete. Majoritatea confiscărilor au fost raportate în Țările de Jos, Belgia și Spania.

Impactul este un val crescând de corupție, pe măsură ce cartelurile încearcă să influențeze companiile logistice portuare, reprezentanții sindicatelor și oficialii politici, și o creștere alarmantă a violenței.

Citește și: Cine sunt americancele eliberate de Hamas, pentru care a intervenit Qatar

La începutul anului, Johansson a atras atenția asupra posibilității apariției fentanilului în UE, după ce un raid în Letonia a dus la confiscarea a 5 kg de acest analgezic, de 50 de ori mai potent decât heroina stradală.

UE plănuiește de asemenea să colaboreze cu națiunile din America Latină și Centrală pentru schimb de informații și strategii de combatere a rețelelor criminale.

Comisia Europeană negociază acorduri cu Ecuador, Brazilia, Bolivia, Peru și Mexic pentru schimbul de date personale cu Europol și lucrează cu SUA în cadrul unei inițiative inițiate de secretarul de stat Antony Blinken, pentru a combate riscurile asociate cu drogurile sintetice și pentru a elimina refugiile sigure ale cartelurilor de droguri.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Un incident alarmant a avut loc marți dimineață în orașul Moldova Nouă, situat în județul Caraș-Severin, când un autocar care transporta 30 de elevi...

Politică

Într-o recentă postare pe pagina sa de Facebook, Ministrul Secretar de Stat, Irinel Ionel Scriosteanu, a împărtășit detalii despre participarea sa la o întâlnire...

Actualitate

Un grav accident rutier a avut loc astăzi, la ora 12:04, în localitatea Techirghiol, determinând autoritățile să activeze Planul Roșu de Intervenție. Incidentul a...

Actualitate

Într-un efort de a combate schimbările climatice și a îmbunătăți eficiența energetică, România se pregătește pentru o transformare semnificativă a sistemului său de încălzire....

Sport

Cătălina Ponor, fosta glorie a gimnasticii românești, a împărtășit cu lumea o veste minunată: a devenit mamă pentru a doua oară. Anunțul a fost...

Meteo

Într-un apel urgent către națiunile sale membre, Uniunea Europeană, prin vocea Agenției de Mediu, a tras un semnal de alarmă fără precedent: țările europene...

Spiritualitate

Părintele Calistrat Chifan, un cunoscut duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, a adus în atenția publicului o perspectivă profundă privind nașterea copiilor și...

Monden

Anca Serea și Adi Sînă, au plecat de urgență la spital cu trei dintre cei șase copii ai lor, după ce au acuzat stări...