Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Nu mai țineți cartofii în frigider! Aflați riscul ascuns pe care nimeni nu vi-l spune!

Foto: pixabay.com

Un nou avertisment vine din partea experților în sănătate care subliniază riscurile depozitării cartofilor în frigider. Potrivit specialiștilor, temperaturile reci din frigider pot provoca transformarea amidonului din cartofi în zahăr, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății atunci când acești cartofi sunt gătiți la temperaturi ridicate.

Citește și: Dr. Mihaela Bilic, dezvăluiri despre singurele două fructe care îți protejează silueta și pielea vara!

Conform datelor oferite de American Cancer Society, atunci când cartofii sunt copți sau prăjiți la temperaturi de peste 120 de grade Celsius, zaharurile formate prin răcire se combină cu un aminoacid numit asparagină, rezultând o substanță chimică denumită acrilamidă. Acrilamida este utilizată în producerea de hârtie, coloranți și materiale plastice, dar și în tratarea apei potabile și a canalizării.

Expunerea umană la acrilamidă se face cel mai frecvent prin fumat, dar această substanță chimică se găsește și în alimente precum cartofii prăjiți, chipsurile, biscuiții, pâinea, prăjiturile, cerealele și cafeaua. Deși studiile pe șoareci au demonstrat o legătură clară între acrilamidă și un risc crescut de cancer, cercetările efectuate pe oameni nu au furnizat dovezi suficiente și consistente pentru a confirma același efect, deși au fost observate rezultate mixte în ceea ce privește riscul de cancer renal, endometrial și ovarian.

În ciuda faptului că metabolismul acrilamidei diferă între șoareci și oameni, National Toxicology Program din Statele Unite clasifică această substanță ca fiind cancerigenă, bazându-se pe studiile efectuate pe animale de laborator.

Citește și: Epidemia de Mpox face ravagii: 548 de morți în Congo. A ajuns și în Suedia. Alerta OMS, ridicată la cel mai înalt nivel la nivel global!

Pentru a reduce riscul formării de acrilamidă, experții recomandă depozitarea cartofilor într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi o cămară sau un dulap, și evitarea frigiderului. De asemenea, gătirea cartofilor fără a-i rumeni excesiv poate contribui la reducerea expunerii la această substanță chimică. Societatea Americană de Cancer subliniază că respectarea acestor măsuri simple poate contribui la păstrarea cartofilor sănătoși pentru consum.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Politică

Într-un moment tensionat pentru Uniunea Salvați România (USR), președintele partidului, Elena Lasconi, a lansat un avertisment ferm privind viitorul formațiunii. Ea a afirmat că,...

Economie

Situația economică a României devine tot mai fragilă, iar vocile specialiștilor trag semnale de alarmă fără precedent. Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, avertizează că...

Sănătate

În România, realitatea medicală în privința cancerului devine tot mai sumbră pe măsură ce anii trec, iar în loc ca statisticile să arate o...

Știință

Transformările aduse de activitatea umană în epoca Antropocenului au dezechilibrat profund unul dintre cele mai esențiale procese biologice ale ecosistemelor acvatice: ciclul oxigenului. Un...

Externe

Vicepreședintele SUA, JD Vance, a lansat un avertisment dur asupra atitudinii Europei față de creștinism, semnalând o creștere îngrijorătoare a cazurilor de persecutare a...

Știință

Cercetătorii au descoperit dovezi alarmante care indică faptul că inteligența artificială (IA) a depășit o limită critică, reușind să se autoreplice fără intervenție umană....

Externe

Nominalizată drept câștigătoare a Premiului Nobel pentru proprietățile sale anti-parazitare, ivermectina a trecut de la a fi considerată un remediu revoluționar la un subiect...

Externe

Papa Francisc a lansat un mesaj de o gravitate aparte în fața diplomaților acreditați la Vatican, atrăgând atenția asupra riscului unui nou conflict mondial....