Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Nu mai țineți cartofii în frigider! Aflați riscul ascuns pe care nimeni nu vi-l spune!

Foto: pixabay.com

Un nou avertisment vine din partea experților în sănătate care subliniază riscurile depozitării cartofilor în frigider. Potrivit specialiștilor, temperaturile reci din frigider pot provoca transformarea amidonului din cartofi în zahăr, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății atunci când acești cartofi sunt gătiți la temperaturi ridicate.

Citește și: Dr. Mihaela Bilic, dezvăluiri despre singurele două fructe care îți protejează silueta și pielea vara!

Conform datelor oferite de American Cancer Society, atunci când cartofii sunt copți sau prăjiți la temperaturi de peste 120 de grade Celsius, zaharurile formate prin răcire se combină cu un aminoacid numit asparagină, rezultând o substanță chimică denumită acrilamidă. Acrilamida este utilizată în producerea de hârtie, coloranți și materiale plastice, dar și în tratarea apei potabile și a canalizării.

Expunerea umană la acrilamidă se face cel mai frecvent prin fumat, dar această substanță chimică se găsește și în alimente precum cartofii prăjiți, chipsurile, biscuiții, pâinea, prăjiturile, cerealele și cafeaua. Deși studiile pe șoareci au demonstrat o legătură clară între acrilamidă și un risc crescut de cancer, cercetările efectuate pe oameni nu au furnizat dovezi suficiente și consistente pentru a confirma același efect, deși au fost observate rezultate mixte în ceea ce privește riscul de cancer renal, endometrial și ovarian.

În ciuda faptului că metabolismul acrilamidei diferă între șoareci și oameni, National Toxicology Program din Statele Unite clasifică această substanță ca fiind cancerigenă, bazându-se pe studiile efectuate pe animale de laborator.

Citește și: Epidemia de Mpox face ravagii: 548 de morți în Congo. A ajuns și în Suedia. Alerta OMS, ridicată la cel mai înalt nivel la nivel global!

Pentru a reduce riscul formării de acrilamidă, experții recomandă depozitarea cartofilor într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi o cămară sau un dulap, și evitarea frigiderului. De asemenea, gătirea cartofilor fără a-i rumeni excesiv poate contribui la reducerea expunerii la această substanță chimică. Societatea Americană de Cancer subliniază că respectarea acestor măsuri simple poate contribui la păstrarea cartofilor sănătoși pentru consum.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de călătorie pentru mai multe țări europene, după ce autoritățile locale au anunțat condiții meteorologice extreme,...

Social

Prințesa de Wales, Kate Middleton, a anunțat cu emoție că a încheiat chimioterapia, marcând astfel o etapă importantă în lupta sa împotriva cancerului. Mesajul...

Spiritualitate

Un caz cutremurător de credință și vindecare a fost relatat recent de părintele Ioan Istrati, dezvăluind o minune petrecută în viața unei familii din...

Sănătate

Cercetările recente în domeniul oncologiei au deschis noi direcții în lupta împotriva cancerului. O echipă de specialiști italieni, condusă de profesorul Stefano Santaguida de...

Externe

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a transmis un avertisment ferm către Statele Unite, în contextul discuțiilor despre o posibilă furnizare de rachete...

Sport

Clubul Sport Club Municipal (SCM) Râmnicu Vâlcea a transmis miercuri o veste devastatoare, anunțând decesul jucătoarei ucrainene Iryna Glibko, la vârsta de 34 de...

Actualitate

O furtună puternică a lovit Cluj-Napoca, provocând haos în oraș și punând autoritățile în alertă maximă. Sub incidența unui cod portocaliu de furtună emis...

Spiritualitate

Călugării din Sfântul Munte Athos trag un semnal de alarmă: au început să apară persoane care, sub masca pelerinajului, profită de bunătatea și credința...