Un fenomen atmosferic neobișnuit și potențial periculos va afecta România în perioada Paștelui, când o combinație rară de factori meteorologici va declanșa apariția așa-numitei „ploi sângerii”. Acest tip de precipitație, care capătă o tentă roșiatică la contactul cu solul, se produce atunci când în atmosferă se regăsesc particule de praf saharian purtate de curenții de aer și care cad împreună cu picăturile de ploaie, formând un reziduu noroios vizibil pe suprafețe precum mașini, clădiri sau drumuri. În acest an, fenomenul va avea loc chiar în weekendul pascal, în contextul în care România se află deja sub influența unui val de praf venit din nordul Africii.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, configurația atmosferică actuală favorizează transportul aerului încărcat cu praf saharian deasupra teritoriului României. „În perioada 14 – 18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, se precizează în comunicatul ANM, potrivit Antena 3.
Fenomenul nu este localizat exclusiv în România, ci afectează mai multe țări europene. Conform datelor oferite de serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus, care funcționează în cadrul Uniunii Europene, cele mai ridicate concentrații de praf sunt prognozate pentru data de 17 aprilie, zi în care vor fi afectate regiuni întinse din Italia, Austria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Slovacia, Ungaria și România.
Ploaia cu nuanță roșiatică nu reprezintă doar o curiozitate meteorologică, ci implică și riscuri pentru sănătate. Prezența particulelor fine de praf saharian în atmosferă contribuie la creșterea nivelului de poluare a aerului, afectând în mod special persoanele cu afecțiuni respiratorii sau cardiovasculare. Experții atrag atenția că acest amestec de ploaie și praf poate declanșa iritații ale căilor respiratorii și disconfort accentuat pentru categoriile vulnerabile ale populației.
Deși transportul de praf saharian către sud-estul Europei nu este un fenomen rar, condițiile meteorologice care conduc la formarea „ploii noroioase” sunt mai greu de întrunit. Potrivit modelelor de prognoză, deplasarea norului de praf urmează traiectoria obișnuită de la vest spre est, traversând Marea Mediterană și ajungând în Balcani, într-o perioadă în care precipitațiile sunt așteptate în mai multe regiuni din România.
Impactul acestui fenomen este deja observabil în unele zone ale țării, unde reziduurile noroioase au început să apară, mai ales pe autovehicule și geamuri. Specialiștii recomandă populației să evite expunerea prelungită în aer liber, mai ales în zilele în care valorile de praf sunt ridicate și se suprapun cu intervale de ploaie. De asemenea, se recomandă curățarea atentă a suprafețelor acoperite cu praf, pentru a reduce riscurile legate de inhalarea particulelor fine.
Astfel, deși în aparență spectaculos, fenomenul ploii sângerii este un semnal de alarmă în ceea ce privește efectele schimbărilor climatice și ale poluării aerului, fiind necesară o monitorizare atentă și măsuri de protecție adecvate pentru populație.
