Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Lazaret, din municipiul Bacău, desfășoară în prezent un program dedicat copiilor cu vârste între 7 și 12 ani, cu scopul de a-i familiariza cu importanța îngrijirii bolnavilor și rolul pe care suferința îl poate avea din punct de vedere pedagogic. Această inițiativă face parte din activitățile organizate în cadrul Concursului Național Catehetic, desfășurat sub egida Patriarhiei Române, prin Sectorul Teologic Educațional.
Copiii Devin Lumina În Îngrijirea Bolnavilor: O Inițiativă Duhovnicească și Socială
Prima întâlnire din cadrul acestui program a avut loc sâmbătă, începând cu ora 09:30, la centrul social-filantropic al parohiei. Tema abordată a fost „Dumnezeu îi iubește pe cei îndelung răbdători în vreme de boală”. Pentru a captiva atenția și a transmite învățămintele într-un mod interactiv și accesibil, au fost folosite diverse tehnici de educație non-formală, cum ar fi jocuri interactive și povestirea de povești. În cadrul sesiunii, au fost lecturate povești relevante, iar copiii au fost încurajați să pună întrebări și să identifice îndatoririle pe care le au față de cei bolnavi.
La finalul întâlnirii, copiii au avut oportunitatea de a-și exprima impresiile și opiniile despre activitatea desfășurată. Această interacțiune le-a permis să-și pună în cuvinte proprii ceea ce au înțeles și resimțit din lecțiile spirituale și sociale transmise.
Potrivit Basilica.ro, reprezentanții Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Lazaret au anunțat că programul va continua și va include activități variate, cum ar fi vizite la bolnavii din parohie, excursii, lecții catehetice și jocuri. Aceste activități nu sunt destinate doar copiilor, ci sunt deschise tuturor membrilor familiilor acestora și comunității în ansamblu. Scopul este de a aduce beneficii nu numai din punct de vedere spiritual, ci și social, întărind legăturile între membrii comunității și promovând înțelegerea și compasiunea față de cei aflați în suferință.
Parohia Ortodoxa Lazaret – Bacau:
”În anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, Parohia Ortodoxă Lazaret propune copiilor cu vârsta între 7 și 12 ani, o serie de întâlniri duhovnicești ce au menirea de a-i face să conștientizeze termenul „boală”, cât și îndatoririle față de bolnavi.
Cele 10 întâlniri vor avea loc în fiecare sâmbătă la parohia noastră în intervalul orar 09:30 – 11:30, la Așezământul social-filantropic.
Sâmbătă, 10 februarie a debutat acest program catehetic care a tratat tema „Dumnezeu îi iubește pe cei îndelung răbdători în vreme de boală”.
Activitatea a început printr-un joc de cunoaștere care a avut rolul de a ne cunoaște mai bine și totodată de a stabili obiectivele și activitățile care se vor derula.
Pentru a-i acomoda cu învățăturile de credință pe copii, părintele Eugen Ciuche, alături de Iustina Lăcătușu au utilizat metoda brainstorming-ului precum, dezbaterea, problematizarea, povestirea, precum și alte metode menite să faciliteze participanților însușirea de noi cunoștințe.
Cei prezenți au putut identifica faptul că boala a apărut ca urmare a căderii în păcat a primilor oameni, iar Dumnezeu intervine în mod pedagogic pentru a mai salva ceva din această cădere, fără a fi autorul bolii.
Copiii au înțeles rolul „vindecării” și că acesta îl realizează Dumnezeu, prin intermediul doctorului, medicamentelor, familiei, prietenilor și al rugăciunii.
A fost lecturată o poveste terapeutică cu morală religioasă, ce are în centru două personaje feminine, Iuliana, o fetiță darnică și, respectiv, cealaltă fată care avea o afecțiune medicală. Pe baza textului au fost adresate întrebări prin care copiii au identificat mai multe îndatoriri pe care le avem față de bolnavi.
Pentru a fixa transferul de cunoștințe s-a discutat, pe baza unui colaj de poze, punând in valoare diversele situații în care se află atât bolnavii, cât și cunoscuții acestora. Copiii și-au ales o imagine care îi reprezintă și au împărtășit cu ceilalți alegerea făcută, pe baza unei experiențe anterioare de interacțiune cu persoanele bolnave.
La sfârșitul întâlnirii participanții au primit un carnețel pe care vor scrie impresiile lor, cât și temele opționale primite, pe care au posibilitatea de a le rezolva acasă, alături de părinți.
Activitatea s-a încheiat cu o rugăciune adresată Maicii Domnului și o delicioasă pizza, pusă la dispoziție de firma „La Bunica”, ocazie prin care dorim să le transmitem calde mulțumiri pentru bucuria făcută celor mici.
Vizite la bolnavii din parohie, excursii, învățarea de noțiuni catehetice, jocuri și numeroase activități vor fi oferite tuturor celor care vor dori să participe la aceste întâlniri, spre folosul sufletesc nu doar al copiilor, cât și al membrilor familiei, dar și al comunității.
Vă așteptăm cu drag!”
Citește și: ÎPS Teodosie, declarații despre Pr. Dr. Ștefan Mindea: „Deși are operații până târziu, noaptea slujește”
În contextul mai larg al activităților desfășurate de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Lazaret, este important să subliniem că acestea se încadrează în tematica generală a Concursului Național Catehetic, care, în acest an, este în strânsă legătură cu Anul omagial 2024 al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Această tematică reflectă preocuparea și angajamentul Bisericii Ortodoxe Române față de nevoile spirituale și materiale ale celor aflați în suferință, subliniind importanța solidarității și îngrijirii reciproce în comunitate.