Connect with us

Hi, what are you looking for?

Meteo

Prăpăd în România: 45 de grade celsius la umbră! Avertizare meteo cumplită!

Foto: playtech.ro

România se pregătește pentru un val de căldură extremă: Avertizări și măsuri necesare

Într-o perioadă marcată de temperaturi anormal de ridicate, România se confruntă cu un nou val de căldură extremă. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat în exclusivitate la România TV că țara noastră se pregătește pentru un episod de caniculă severă, cu temperaturi care vor depăși frecvent pragul de 40 de grade Celsius.

Advertisement

Valul de căldură: Prognoze și avertizări

„Ne aşteptăm să înregistrăm un val de căldură de lungă durată, mai intens, mai persistent şi din punctul de vedere al ariei şi al valorilor de temperaturi. Vom avea o vreme caniculară cu temperaturi în creştere de la o zi la alta. Deja temperaturile au trecut de 36-37 de grade, pragul critic ITU a trecut de 80 de unităţi. Nopţile vor fi tropicale, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade Celsius,” a declarat Elena Mateescu.

Advertisement

Citește și: ALERTĂ MAXIMĂ! A fost emis Cod Roșu: Furtuni cu aspect de uragan în mai multe zone ale României!

Aceasta a explicat că județele aflate sub incidența Codului Galben vor experimenta temperaturi între 35 și 37 de grade Celsius, cu posibilitatea ca, local, în sudul țării, să se atingă valori de 38-39 de grade la umbră. Indicele de confort termic va rămâne ridicat, contribuind la un disconfort accentuat pentru populație.

Extinderea Codului Galben

În următoarele zile, aria județelor sub incidența Codului Galben se va extinde, cu o intensificare a valorilor de temperaturi. „Mâine, vorbim de extinderea ariei judeţelor sub incidenţa Codului Galben, dar şi de o intensificare a valorilor de temperaturi – de la 35 – 37 de grade, posibil local în partea de sud a ţării valori de 38 – 39 de grade la umbră – nopţi tropicale, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade,” a explicat Mateescu.

De la mijlocul săptămânii, este posibil să consemnăm primele valori de 40 de grade la umbră, un semn al intensității deosebite a acestui val de căldură. Aceasta va crea un disconfort termic accentuat, afectând în special zonele urbane aglomerate, unde temperaturile resimțite pot ajunge până la 45 de grade Celsius.

Impactul valului de căldură asupra Europei

Nu doar România se confruntă cu acest fenomen. Severe-weather.eu a raportat că temperaturile extreme vor afecta jumătatea de est și de sud a Europei. Cele mai mari temperaturi sunt așteptate în Peninsula Balcanică, Europa de Est și anumite părți din Italia, unde valorile vor depăși 40 de grade Celsius. Acest val de căldură se va intensifica la începutul acestei săptămâni și va dura între 7 și 10 zile.

„Acest nou val de căldură vine cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în anumite zone și se va intensifica la începutul acestei săptămâni, persistând timp de 7-10 zile,” a raportat severe-weather.eu.

Fenomenul „cupolei de căldură”

Meteorologii explică fenomenul printr-o „cupolă de căldură” situată peste estul Europei, care va persista până la mijlocul lunii iulie. Aceasta va determina temperaturi situate cu mult peste media perioadei, creând un contrast puternic între vestul și centrul Europei, ceea ce va genera vânturi puternice din Franța spre regiunea munților Alpi și până în Polonia.

„Zona de blocaj din regiunea mediteraneană în Europa Centrală și de Est va persista până la mijlocul lui iulie. În acest caz, meteorologii o numesc ‘cupolă de căldură’ și este așezată peste estul Europei,” au explicat specialiștii.

Prognoza pentru următoarele zile

Începând de miercuri, 10 iulie, până vineri, 12 iulie, meteorologii anunță vârfuri caniculare în Italia, țările din Peninsula Balcanică, Polonia, Slovacia, Ucraina, Belarus și regiunea baltică. Valorile termice vor fi cu mult peste media mijlocului lunii iulie, local chiar cu peste 12 grade Celsius.

„De asemenea, contrastul de temperatură între vestul și centrul Europei va crea niște vânturi puternice ce se vor manifesta din Franța spre regiunea munților Alpi și până în Polonia,” se arată în raportul meteorologic.

Așteptări pentru finalul săptămânii

Mihai Timu, meteorolog, a confirmat că vârful acestui val de căldură va fi atins în weekendul următor, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius așteptate în vestul și sudul României. Disconfortul termic va fi maxim, iar nopțile tropicale vor continua să fie o constantă în această perioadă.

„Vârful îl vom atinge weekendul următor, când va fi caniculă în toată țara. În vest și sud sunt mari șanse să depășim 40 de grade, cele mai ridicate valori din vara asta. Sâmbătă, duminică și luni – acesta ar fi vârful acestui val de căldură,” a declarat Timu.

Măsuri de precauție și recomandări

În contextul temperaturilor extreme prognozate, autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri de precauție pentru a preveni problemele de sănătate asociate cu canicula. Se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și evitarea efortului fizic intens în orele de vârf.

În plus, autoritățile sanitare sfătuiesc populația să acorde o atenție deosebită grupurilor vulnerabile, cum ar fi vârstnicii, copiii și persoanele cu afecțiuni cronice. Aceste grupuri sunt cele mai susceptibile la efectele negative ale temperaturilor extreme.

Citește și: Alertă de ultimă oră: ANM a emis cod portocaliu de furtuni violente în mai multe zone ale țării

România și restul Europei de Est se pregătesc pentru un episod de căldură extremă, cu potențialul de a atinge valori record. Autoritățile și cetățenii sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție pentru a face față temperaturilor ridicate și disconfortului termic sever. Având în vedere prognozele meteorologice, este esențial ca toată lumea să rămână informată și să ia măsurile necesare pentru a-și proteja sănătatea și bunăstarea în aceste condiții climatice dificile.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București și Ilfov (ISUBIF) va activa un comandament permanent pe toată durata Codului Roșu de caniculă, emis de meteorologi....

Meteo

România se confruntă cu o intensă caniculă, autoritățile emițând un cod roșu de avertizare pentru mai multe regiuni ale țării. Temperaturile resimțite la ora...

Monden

Irina Columbeanu, fiica cunoscutului om de afaceri Irinel Columbeanu și a fostei sale soții, Monica Gabor, a revenit recent în România după șase ani...

Actualitate

Caniculă fără precedent: două zile de cod roșu România traversează un episod extrem de caniculă, fiind sub avertizare de cod roșu pentru cel puțin...

Meteo

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a lansat joi seara un apel către cetățenii României să ia măsuri de precauție pentru...

Meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi avertizări de Cod Portocaliu de furtuni pentru județul Suceava și Cod Galben de furtuni pentru județele...

Meteo

Sâmbătă și duminică, un val extrem de căldură va afecta regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, conform unei avertizări emise de Administrația Națională...

Magazin

România se confruntă din nou cu un val de caniculă extremă, determinând meteorologii să emită un cod galben pentru temperaturi ridicate. Prognozele indică temperaturi...