O serie de tensiuni diplomatice au fost generate de vizita unei delegații a Congresului american în România, după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora Ambasadoarea Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, ar fi încercat să împiedice participarea reprezentanților partidului AUR la discuțiile oficiale. Informația a fost semnalată de influencerul Mario Nawfal, care a transmis pe platforma X detalii despre această controversă cu implicații sensibile în plan politic și diplomatic, potrivit Cotidianul, citat de ActiveNews.ro.
Potrivit relatărilor, gestul ambasadoarei Kavalec, numită în funcție în timpul administrației Biden, a fost perceput ca o tentativă de marginalizare politică a formațiunii conduse de George Simion. Nawfal afirmă că partidul AUR ar fi fost deliberat ocolit în cadrul dialogului dintre autoritățile române și membrii Congresului american, deși alte forțe politice au fost incluse.
Reacția AUR nu a întârziat. În fața acestei excluderi, reprezentanții partidului au luat inițiativa de a stabili, în paralel, contacte directe cu unii dintre membrii delegației americane, organizând întâlniri separate. Astfel, formațiunea a încercat să compenseze lipsa accesului oficial la discuții printr-un demers de diplomație alternativă.
Interpretările din spațiul public au adus în discuție posibilele motive ale acestei situații. Conform lui Mario Nawfal, excluderea AUR ar fi avut drept scop evitarea unor subiecte incomode, precum anularea alegerilor din Republica Moldova sau cazul lui Călin Georgescu, despre care susținătorii săi afirmă că ar fi fost supus unei forme de persecuție politică.
„Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, numită în timpul administrației Biden, este acuzată că ar fi încercat să excludă partidul AUR, condus de George Simion, din întâlnirile cu o delegație americană aflată în vizită. În ciuda acestui presupus refuz, AUR a răspuns rapid, organizând întâlniri directe cu membrii Congresului american. Observatorii consideră că motivul din spatele acestei excluderi a fost acela de a evita discuțiile despre alegerile anulate și despre persecuția politică a lui Călin Georgescu și a susținătorilor săi. Această mișcare a reaprins îngrijorările legate de ingerința diplomatică a SUA și de angajamentele selective în Europa de Est”, a scris Mario Nawfal pe X.

Această situație redeschide dezbaterile legate de implicarea Statelor Unite în politica internă a statelor est-europene și ridică semne de întrebare privind imparțialitatea cu care diplomații americani gestionează dialogul cu actorii politici locali. În contextul apropiatelor alegeri europarlamentare și al tensiunilor regionale, cazul poate avea reverberații mai largi, atât în plan intern, cât și în raporturile dintre România și partenerul său strategic, Statele Unite.
