Într-o atmosferă profund încărcată de emoție și evlavie, mii de credincioși din Capitală au venit miercuri, 30 aprilie 2025, să cinstească moaștele Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse din Veneția, Italia, în România. Acest moment de intensă trăire duhovnicească a marcat deschiderea oficială a manifestărilor cultural-liturgice organizate cu prilejul hramului Mănăstirii Pantocrator din județul Teleorman, evenimentul debutând la Catedrala Patriarhală din București, unde odorul a fost întâmpinat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Racla cu sfintele moaște ale Împărătesei Elena va rămâne în România până la data de 8 mai 2025, fiind așezată spre închinarea pelerinilor și credincioșilor la vetrea monahală a Mănăstirii Pantocrator. Așezământul își prăznuiește hramul în Duminica Femeilor Mironosițe, sărbătoare în jurul căreia sunt organizate zilnic slujbe religioase. În după-amiaza primei zile a pelerinajului, odorul duhovnicesc a zăbovit câteva ore pe Colina Bucuriei, locul în care, încă de la prânz, credincioșii au format cozi impresionante pentru a se închina cu răbdare și profundă evlavie mamei primului împărat roman convertit la creștinism, informează ziarullumina.ro.
Momentul solemn de la Catedrala Patriarhală a fost marcat printr-o slujbă de primire săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. De asemenea, au fost prezenți numeroși clerici, reprezentanți ai Administrației Patriarhale și ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și o mulțime de credincioși. La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat rolul spiritual și istoric al Împărătesei Elena, rememorând și locurile în care s-au aflat cinstitele sale moaște de-a lungul timpului.
În următoarele ore, racla a rămas în Catedrala Patriarhală, unde pelerinii au continuat să se roage și să se închine cu devoțiune, șirul acestora întinzându-se până la baza Colinei Bucuriei încă dinaintea sosirii sfintelor moaște.
Ulterior, în cadrul unei întâlniri desfășurate în Salonul Sfinților Români din Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a conferit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” preotului italian Gianmatteo Caputo, cel care a însoțit moaștele în pelerinajul lor în România. De asemenea, arhimandritul Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, i-a oferit Patriarhului una dintre cele trei icoane ale Sfintei Împărătese Elena pictate cu prilejul acestui eveniment, celelalte două urmând a rămâne la Mănăstirea Pantocrator și la biserica din Veneția de unde au fost aduse moaștele.
Spre seară, racla a fost transportată la Mănăstirea Pantocrator, unde va rămâne până joi, 8 mai, în jurul orei 15:00, dată la care va fi readusă în Italia. Pe întreaga durată a șederii odorului sfânt, în incinta mănăstirii vor fi oficiate zilnic Sfânta Liturghie și alte slujbe religioase. Punctul culminant al evenimentului va fi atins duminică, 4 mai, când va avea loc slujba hramului mănăstirii, oficiată de un sobor de arhierei la Altarul de vară, într-un cadru de rugăciune și comuniune duhovnicească.
