Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Flacăra Nepieritoare: Minunea Icoanei ‘Stareţa’ la Mănăstirea Pantocrator, Candela Maicii Domnului Rămasă Nestinsă 80 de Ani

Foto: doxologia.ro

Mănăstirea Pantocrator din Athos găzduiește o comoară sfântă, icoana Maicii Domnului „Stareţa” sau Gherontissa. Această icoană de o mare valoare spirituală a fost martora unei minuni remarcabile ce a ținut lumea cu sufletul la gură timp de 80 de ani. Povestea se desfășoară în vremea năvălirilor piraților turci, când credința și credincioșii au fost supuși unor încercări de neimaginat.

Advertisement

Minunea Maicii Domnului ‘Stareţa’ de la Mănăstirea Pantocrator, Povestea Candelei Ce a Strălucit în Tăcere Timp de 80 de Ani

Contextul Istoric: În istoria Mănăstirii Pantocrator, un episod dramatic și tulburător a avut loc în timpul năvălirilor turcești. Sfânta Mănăstire a căzut pradă jefuitorilor, iar printre bunurile furate se afla și icoana Maicii Domnului „Stareţa”. Această icoană nu era doar o reprezentare, ci și o ocrotitoare a mănăstirii.

Advertisement

Citește și: Patriarhul Daniel își sărbătorește onomastica în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel

Minunea în Fântână: Unul dintre pirați, disprețuind icoana și dorind să-i folosească lemnul pentru aprinderea lulelei, a fost lovit de o putere divină când a încercat să o distrugă. Flăcări și fum au izbucnit din icoană, lăsându-l pe jefuitor nu doar speriat, ci și orb. În panică, pirații au aruncat repede icoana într-o fântână aflată între grădinile și debarcaderul mănăstirii și au dispărut.

Foto: ziarulnational.md

Taina Ascunsă: Timp de aproape 80 de ani, icoana Maicii Domnului „Stareţa” a fost ascunsă într-o fântână, uitată de oameni și chiar de călugării mănăstirii. Frica i-a determinat pe părinții mănăstirii să păstreze tăcerea, iar fântâna a fost acoperită cu pietriș, făcând-o de nerecunoscut. Însă, voia divină avea să facă ca adevărul să iasă la iveală.

Răscumpărarea și Revelația: În pragul morții, jefuitorul turc, simțind că sfârșitul îi este aproape, și-a cerut iertare pentru fapta sa și a poruncit rudelor sale să repare nedreptatea chiar și după moartea sa. Acestea, respectând dorința muribundului, au venit la Mănăstirea Pantocrator și au dezvăluit că icoana se află într-o fântână. Când aceasta a fost curățată, cu surprindere au descoperit că icoana era într-o stare perfectă, stând dreaptă în apă, iar în fața ei ardea o candelă, nestinsă după atâția ani.

Miracolul Perpetuu: Icoana a fost apoi luată cu cinste și respect de către monahi și a fost așezată în katholikonul Mănăstirii Pantocrator, unde strălucește și astăzi. Cel mai uluitor aspect al acestei povestiri este candelă care, deși s-a aflat sub apă timp de 80 de ani, rămâne nestinsă, aducând o mărturie continuă a puterii divine și a ocrotirii Maicii Domnului.

Citește și: Biserica Ortodoxă îşi înfiinţează propriul DNA. Se vor forma echipe de control pentru combaterea corupției în rândul clericilor

Concluzie: Povestea icoanei Maicii Domnului „Stareţa” de la Mănăstirea Pantocrator este un exemplu impresionant de credință, miracol și ocrotire divină. Prin minunea nestingerii candelei, această icoană devine o sursă de inspirație pentru credincioși, amintindu-ne că harul divin și protecția cerurilor pot învinge chiar și cele mai întunecate momente ale istoriei.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

După trei ani de muncă asiduă, monahii din Sfânta Mănăstire Vatoped de pe Sfântul Munte Athos au finalizat o copie impresionantă a icoanei Maicii...