Într-o marcantă reflectare a generozității umane și a spiritului de sacrificiu, Bulgaria comemorează șase ani de la trecerea la cele veșnice a veneratului Dobri Dobrev, afectuos numit „Bunicul Dobri” sau „Sfântul din Bailovo”. La venerabila vârstă de 103 ani, Dobri Dobrev a lăsat în urmă o moștenire impresionantă de altruism și devotament, cunoscută atât în patria sa, cât și în întreaga lume.
Comemorarea lui Dobri Dobrev: Șase Ani de la Plecarea la Domnul
Dobrev a devenit o prezență iconică în apropierea Catedralei „Alexander Nevsky” din Sofia, recunoscut pentru gesturile sale de milostenie, strângând fonduri considerabile pentru caritate din donațiile trecătorilor. Aceste sume impresionante, adunate cu umilință cu ajutorul unui simplu pahar de plastic, au fost integral donate pentru susținerea și restaurarea locașurilor de cult din Bulgaria.
Ceremonia sa de înmormântare, la care a participat și Patriarhul Neofit, a avut loc în februarie 2018, subliniind profundul respect și admirația comunității pentru Dobrev. Viața sa a fost o mărturie a credinței neclintite și a compasiunii, Dobri Dimitrov Dobrev născându-se în 20 iulie 1914 și pierzându-și auzul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De la începutul anului 2000, Dobrev și-a dedicat existența Bisericii, renunțând la toate proprietățile sale și alegând să locuiască într-o modestă anexă lângă biserica din satul său natal, Bailovo.
Zilnic, Dobrev parcurgea aproximativ 25 de kilometri până în Sofia, unde cerșea pentru a strânge fonduri destinate construirii și restaurării bisericilor și mănăstirilor din întreaga țară. Părintele Kiril Sinev, într-o evocare emoționantă, a descris acțiunile lui Dobrev nu ca pe o cerșetorie, ci ca pe o formă de milostenie, subliniind viziunea lui Dobrev conform căreia banii strânși erau „ai lui Dumnezeu”.
De-a lungul vieții sale, Bunicul Dobri a donat peste 60.000 de dolari (aproximativ 100.000 leva) unor edificii religioase semnificative, inclusiv Catedralei „Alexander Nevsky” din Sofia, Bisericii „Sfinții Chiril și Metodie” din satul Bailovo și Mănăstirii Eleshnishki „Adormirea Maicii Domnului” din estul Sofiei. Aceste acte de generozitate l-au făcut pe Dobri Dobrev unul dintre cei mai iubiți și respectați oameni din Bulgaria.
Recunoașterea națională și internațională a venit în 2013, când Dobri Dobrev a fost desemnat „Personalitatea anului în știri” pe site-ul bulgar de știri novinite.com, depășind popularitatea tuturor celorlalți candidați într-un sondaj. Mai mult, viața și faptele sale au fost imortalizate în documentarul „The Silent Angel” („Îngerul Tăcut”) lansat în 2015, care a adus în prim-plan povestea sa de neuitat de sacrificiu și dedicare.
Prin viața și faptele sale, Dobri Dobrev rămâne un simbol al umanității și al bunătății necondiționate, inspirând generații de credincioși și filantropi din întreaga lume. Comemorarea sa nu este doar un omagiu adus unei vieți trăite în slujba altora, ci și un apel la reflecție asupra valorilor de compasiune și altruism în societatea contemporană.