Căderea SIMULTANĂ worldwide (adică în toată lumea, pe toate continentele și în toate țările) a rețelei Fb nu este nici întâmplătoare, nici lipsită de riscuri nu doar pentru ei, ci și pentru oricare dintre noi!
Mai jos vă voi explica și de ce
Nu este întâmplatoare și este periculoasă pentru că:
1. Suntem in an electoral în aproape toate tarile importante din lume.
Mai mult, că o „bizară coincidență”, azi în SUA a fost „super-marți”.
Super Marți, pe 5 martie 2024, este momentul în care cel mai mare număr de state a organizat alegerile primare pentru alegerile prezidențiale. Peste o treime din toți delegații disponibili atât pentru nominalizările republicanilor, cât și pentru cele ale democratilor sunt în joc în Super-Tuesday. Știm deja ca Meta e o companie americana și știm deja că îi susține pe democrați, da?!
Citește și: Nu vă mai ascundeți Ortodoxia sub preș, că nu e un gunoi de care să vă fie rușine!
2.Vârsta utilizatorilor de fb este undeva peste 25-30 de ani. Ceea ce inseamna exact segmentul demografic care își exercită cel mai activ dreptul de vot!
3. Fiecare profil de Facebook are un fel de „dosar de profiling” – un profil de utilizator realizat pe baza a ce anume face pe fb, a reacțiilor, a tipurilor de texte /știri pe care le comentează, le scrie, le dă share și chiar pe ce anume cumpăra folosind addurile /produsele Facebook.
4. Toate aceste date de profiling sunt o mină de aur pentru tot ce înseamnă publicitate, inclusiv publicitate electorală, optimizare cheltuieli de marketing etc.
5. Toate aceste date de profiling sunt o mină de aur și pentru că arată exact „călcâiul lui Achile” pentru fiecare utilizator, deci punctele care pot fi exploatate întru manipulare politică – de orice fel, fie ca vorbim despre politici clasice sau tip woke, NOM șamd.
6. Atacul asupra Fb (pentru că a fost un atac cibernetic, nu vă lăsați duși de nas) a arătat cât de vulnerabile devin companiile care lasă segmente importante din activitate pe mâna AI, așa cum a făcut Meta. Pentru că AI nu înseamnă siguranță absolută – așa ceva NU există într-un sistem informatic! Cu atât mai mult într-un sistem din ce în ce mai puțin controlat de inteligența umană.
7. Atacul asupra Fb a permis, cu siguranță, și scurgerea unei cantități importante de date financiare ale utilizatorilor – mă refer aici la cei care fac plăți către sau prin Meta pentru publicitate sau alte servicii.
8. Efectul atacului asupra Fb se va vedea în perioada următoare și nu va fi nu doar unul economic – aveți răbdare și țineți minte acest aspect!
9. Prețul la bursa al acțiunilor Meta a scăzut astăzi din cauza „căderii provocate de update”. Cineva a profitat din plin de acest update „cu probleme”. O companie de dimensiunea Meta nu face update-uri fără să fie 99,99999% sigură că nu vor afecta negativ securitatea informatică. Ceea ce inseamna trei lucruri: update-ul a conținut un virus sau în timpul updateului sistemul a devenit permeabil și s-a produs atacul. Ori au fost atacati, sistemul a căzut și cum nu puteau declara ca au fost prinși cu pantalonii în vine, au dat comunicatul cu „update-ul”.
10. Pentru orice eventualitate, schimbați-vă parola la Fb.
Atenționarea / sugestia Meta de updatare a parolei vechi cu una nouă nu înseamnă decât un singur lucru – sunt conștienți că sistemul fb a fost atacat, descoperit și a fost expus, vulnerabil, în timpul atacului cibernetic – lucru ascuns din motive lesne de înțeles publicului larg. Recunoașteea publica a faptului că fb este vulnerabil înseamnă căderea în cap a valorii acțiunilor Meta pe Bursă!
Din acest motiv, schimbarea parolei este importantă. Nici Meta nu știe deocamdată exact care îi sunt pierderile și nici nu poate estima în acest moment care îi vor fi pagubele din perioada următoare. Și nu vorbim doar de bani.
Ecaterina
6 martie 2024 at 17:33
Am impresia că se acordă o prea mare atenție rețelelor sociale. Se poate trăi și fără ele, mulți n-au murit pentru că nu dețin conturi și nici nu-și consumă energia căutând explicații logice la manifestări aberante, câtă vreme există alte și alte subiecte mult mai intense ale realității de zi cu zi în care ne zbatem cu toții. Sunt foarte mulți indivizi care au propriile lor gânduri, interese și scopuri, iar rețelele de socializare pun la un loc milioane de oameni și-i împing spre aceleași sfere de preocupări, către aceleași direcții, conducând la transformări majore de raționament și comportamental. Unii, însă, caută clarificări la ceva nu numai denaturat, ci și eronat. Vorba aceea: Ce-i lipsește chelului? Tichie de mărgăritar!