Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună. Pesimismul și depresia pot crea o poartă deschisă către afecțiuni grave

Foto: cancan.ro

Într-un interviu recent, cu o lumină amplificată asupra misterelor creierului uman și puterii acestuia de a influența traiectoria vieții noastre, academicianul Leon Dănăilă, cunoscut sub numele de „sculptorul de creiere,” aduce în discuție subiecte de o importanță crucială. Dincolo de chirurgia sa distinsă, care a adus speranță și viață în operațiile pe creier, Dănăilă explorează un teritoriu misterios al minții și emoțiilor umane.

Advertisement

Explorarea misterele creierului uman: Puterea minții în sănătate și vindecare

Potrivit doctorulzilei.ro, într-un dialog fascinant, acest eminent neurochirurg ne dezvăluie că puterea autosugestiei și a sugestiei nu este doar o chestiune de credință, ci se bazează pe fundamente științifice solide. Cu o carieră impresionantă, Dănăilă aruncă lumina asupra unui concept esențial: creierul, acest univers complex și în continuă expansiune, poate influența sănătatea și rezistența noastră la boli într-un mod care transcende frontierele științei actuale.

Advertisement

Citește și: Explozie de mortalitate în cazul unui cancer cutanat specific, cu zeci de mii de vieți pierdute

Cu exemple ca descântecele și puterea preoților de a influența sistemul imunitar al unui bolnav, Dănăilă ne face să conștientizăm că starea noastră psihică poate fi la fel de importantă ca cea organică în lupta împotriva bolilor. Adevărul formulat de acest om de știință de elită este clar: o mentalitate optimistă poate fi un scut puternic împotriva bolilor, în timp ce pesimismul și depresia pot crea o poartă deschisă către afecțiuni grave.

Nu este doar puterea gândurilor noastre care ne influențează starea de sănătate, ci și cuvintele medicilor și sprijinul nostru social. Dănăilă ne arată cum aceste elemente pot acționa ca și catalizatori ai vindecării sau ai deteoriarii stării noastre de sănătate.

Pe lângă revelațiile privind puterea minții asupra sănătății noastre, academicianul Dănăilă ne oferă o incursiune în lumea misterioasă a creierului uman. Cu peste 40.000 de operații pe creier în portofoliu, el ne dezvăluie că, în ciuda progreselor tehnologice uimitoare, creierul rămâne o „mare necunoscută.” Doar jumătate din activitatea sa este cunoscută, iar complexitatea sa depășește toate calculatoarele din lume.

În cele din urmă, Dănăilă ne îndeamnă să avem grijă de creierele noastre printr-un stil de viață echilibrat, subliniind că alimentația, mentalitatea și relațiile noastre influențează activitatea cerebrală și, implicit, sănătatea noastră.

Aceste dezvăluiri surprinzătoare și sfaturile de înțelepciune oferite de „sculptorul de creiere” ne provocă să reflectăm asupra profunzimilor creierului și asupra puterii incredibile a minții noastre de a influența sănătatea și calitatea vieții.

Iată interviul:

Operații făcute în scop politic

– Elena Oceanu: După atâția ani în care ați operat pe creier și ați studiat creierul, ce zone ale acestui organ au rămas nedescoperite și ar merita să fie cerecetate mai cu atenție?

– Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: Zona lobului prefrontal este foarte complicată, este o zonă căreia nu i s-a dat importanță la început. Bolnavii care prezentau stări foarte anxioase, mai ales în timpul Războiului, erau supuși unei lobectomii frontale și în urma acesteia puteau fi foarte ușor manevrați, puteai să faci ce vrei cu ei, nu mai aveau personalitate.

Nu rămâneau paralizați, dar din punct de vedere psihic erau dirijabili. Bolnavii, la problele de memorie, atenție, erau buni, dar ei nu puteau anticipa evenimentele, unii aveau funcții importante în societate dar au ratat tot pentru că făceau niște contracte fără să aibă puterea de discernământ.

Din cauza aceasta am scris o carte și în cartea respectivă am descris că astfel de operații s-au făcut în scop politic, ca oamenii să fie mai ușor de controlat.

Când a apărut cartea, au venit unii care mi-au zis că o să mă aresteze, că am implicat polictica, dar eu m-am documentat, știam unde și cum s-au făcut operațiile. Cartea a fost vândută imediat pentru că era unicat, atunci. Dar, după Revoluție mă trezesc cu reclamație.

– Se vorbeşte mult despre puterea autosugestiei în vindecarea bolilor. Un bolnav optmist are șanse mai mari să se vindece decât unul care își acceptă resemnat, sfârșitul?

– Fenomenele parapsihologice, autosugestia, sugestia, empatia sunt reale. S-a dovedit că acest creier are o putere foarte mare. Există oameni care au o putere aparte de a influența activitățile unei colectivități.

Anumiți conducători, așa cum a fost Hitler, aveau o putere aparte de a hipnotiza masele, de aceea oamenii executau tot ce spunea. Puterea asta de a influența este reală, creierul are niște unde care pot influența. De exemplu, descântecele, care au o bază reală, funcționează în acest fel.

Și preoții au această putere de a influența. De aceea, dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia devine mai puternic, el se simte bine.

Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună, el rezistă mai bine la boală pentru că boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică.

Oamenii optimiști au un sistem imunitar foarte bun, pe când cei pesimiști se îmbolnăvesc mult mai repede. O stare depresivă poate duce până la cancer, uneori.

Și medicii pot influența starea bolnavului prin ceea ce îi transmit. Dacă un medic îl încurajează pe bolnav, îi spune că se va face bine, îi e aproape, îl atinge, aceste gesturi au mare influență asupra bolii. Și persoanele apropiate îl pot ajuta pe bolnav dacă îl îmbărbătează.

Cum definiți creierul?

– Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: Creierul este o mare necunoscută. Cunoaștem cam 50% din activitatea cerebrală, dar 20% nu sunt lucruri adevărate. Creierul are 400 miliarde de neuroni și ficare neuron are până la 3.000 de legături cu celelalte celule.

În realitatate, toate computere din lume nu se compară cu creierul, toate sunt un nimic pe lângă activitatea foarte complexă a creierului. Se spune că creierul e cea mai complexă materie din Univers.

– Ce putem face ca să ne menținem creierul sănătos? Cât contează alimentația?

– Trebuie să avem un regim de viață ponderat, alimentația influențează foarte mult activitatea cerebrală și comportamentul individului influențează activitatea cerebrală, felul cum vezi lumea, felul cum o percepi, felul cum ai relații cu oamenii din jur, influentează activ cerebrală.

Citește și: Medicul Teofil Lung: Nu există tumoare pe lumea asta care să fie tratată cu chimioterapie şi să dispară. Nu am văzut asta în 40 de ani de carieră

Chiar și tu poți să influențezi activitatea cerebrală a colegilor, chiar pe negândite, dacă le dorești răul, chiar așa se întâmplă. Așa e și cu descântelece. Sunt lucruri adevărate dar nu se știe încă undele acestea, fizica nu le-a descoerit. Pot influența oameni la distanțe foarte mari. Nu se știe prin ce mecanims încă, dar se poate.

– Dumneavoastră ce regim de viață aveți? Care e secretul unei vieți active și la vârste înaintate?

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: Eu mă scol dimineața pe la 3, cam în fiecare zi, citesc dimineața când am creierul foarte limpedde. La alimentație nu am restricții, nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare.

Și grăsimile sunt necesare dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime, dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult pentru că nu se mai produce mielinizarea și apar disfuncții cerebrale.

Carnea în exces scurtează viața

Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele sunt foarte bune, legumele. Carnea se spune că dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade cu cantitatea de carne pe care individul o consumă.

Nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate. Nu există nici ceva anume care dacă mănânci te faci deștept sau te prostește.

La Alzheimer, nicotina ajută

-Ați scris prima carte, la noi în țară, despre temuta maladie Alzheimer. Cum o descrieți?

Acad. Prof. Dr. Leon Dănăilă: Boala Alzhiemer este foarte greu de tratat. Eu am scris prima carte în România despre această boală. Făceam biopsii la unii care aveau boala. E o întrerupere, este un amiloid care se pune pe prelungirile celulelor cerebrale și împiedică memoria, atenția.

Țin minte că a venit un profesor de matematică la mine și mi-a zis că e matematician și că a ajuns să uite formulele, asta e adevărată boală Alzheimer, că acum se spune că apare după accidente vasculare. Nu are tratament este foarte multă lume care are boala și afectează, în principal, memoria.

S-a spus că acidul nicotinic excită acetilpolina care este în legătură cu memoria. Unii au spus că cei cu Alzheimer să fumeze că îi ajută nicotina.

Boala poate să apară la 50-60 de ani. Este o disfuncționalitate a întregului creier. Pentru că în creier, totul este legat cu totul. S-a încercat un vaccin împotriva bolii Alzheimer dar nu s-a reușit până la ora actuală.

Citește și: Aronia: micul fruct cu potențial mare în reglarea glicemiei și alte beneficii

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Vlad Pascu, implicat într-un incident grav în stațiunea 2 Mai, care a dus la decesul tinerilor Roberta și Sebastian, a vorbit public despre eveniment...

Spiritualitate

Părintele Pimen Vlad, cunoscut pentru căldura și afecțiunea cu care își întâmpină credincioșii, a oferit o perspectivă profundă asupra impactului pe care îl are...

Sănătate

Numărul cazurilor de accidente vasculare cerebrale (AVC) în rândul tinerilor a înregistrat o creștere alarmantă, triplându-se în ultimii ani, conform ultimelor date furnizate de...

Sănătate

În România, situația tuberculozei (TBC) a devenit o preocupare majoră pentru profesioniștii din domeniul sănătății, în special după ce medicii de la renumitul Spital...

Sănătate

Într-o lume unde cafeaua este una dintre cele mai apreciate și consumate băuturi, cercetările legate de efectele sale asupra sănătății nu încetează să surprindă....

Spiritualitate

În contextul actual, unde tatuajele devin tot mai populare, încărcate de semnificații variate și văzute de mulți ca o formă de artă personală, Părintele...

Politică

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a lansat un apel puternic pentru o majorare semnificativă a fondurilor alocate sănătății în România, susținând necesitatea creșterii bugetului pentru...

Sănătate

Academicianul Leon Dănăilă, un reputat medic neurochirurg, cercetător și inventator cunoscut pe plan național și internațional, a evidențiat recent importanța activității fizice și a...