Într-o postare recentă pe Facebook, marcată de Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei, europarlamentarul Corina Crețu a atras atenția asupra profundelor disparități sociale și economici existente atât la nivel global, cât și în Uniunea Europeană. „La nivel global, 670 de milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă,” remarcă Crețu, subliniind impactul disproporționat pe care sărăcia îl are asupra „persoanelor vulnerabile, familiilor cu venituri reduse, copiii și tinerii.”
Corina Crețu, despre sărăcie
În mod special, postarea evidențiază situația critică din România, unde sărăcia atinge niveluri alarmante, afectând accesul la educație, sănătate și nutriție adecvată pentru aproape jumătate din copii. Crețu face apel la conștientizarea faptului că „acești tineri nu trebuie abandonați de societate,” deoarece condițiile de sărăcie le inhibă potențialul și aspirațiile pentru un viitor mai bun.
Citește și: Premierul Ciolacu, întâlnire importantă cu Benjamin Netanyahu: ”Am decis să vin astăzi în Israel deoarece…”
Crețu subliniază, de asemenea, necesitatea unei acțiuni decisive și depolitizate în lupta împotriva sărăciei. Europarlamentarul îndeamnă la un angajament ferm din partea Uniunii Europene și a statelor membre de a activa toate resursele și mecanismele necesare pentru a atinge obiectivele ambitioase ale Planului de Acțiune pentru Pilonul Social European până în 2030. Printre acestea se numără reducerea semnificativă a sărăciei, îmbunătățirea accesului la educație și creșterea ratei de ocupare a forței de muncă.
Mesajul se încheie cu un apel puternic la acțiune: „Europa se confruntă cu un nivel de sărăcie inacceptabil în rândul tinerilor, copiilor și persoanelor vârstnice! Trebuie să ne ocupăm de rădăcinile acestui fenomen pentru ca aceste inegalități să nu mai afecteze visele unor generații,” subliniind astfel necesitatea unei schimbări urgente și fundamentale în abordarea sărăciei la nivelul societăților europene.