Într-un comunicat de presă emis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și pentru complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Ancheta vizează achiziția excesivă de vaccinuri anti-COVID-19 în perioada ianuarie – mai 2021.
DNA investighează presupuse nereguli în contractarea excesivă a vaccinurilor, iar Voiculescu acuză implicarea premierului Cîțu
Procurorii susțin că, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene privind o abordare centralizată pentru achiziția vaccinurilor, Voiculescu ar fi tranzacționat și ordonat la plată achiziția a peste 14 milioane de doze suplimentare de vaccinuri Pfizer și Moderna. Conform ordonanței procurorilor, fostul ministru ar fi știut că dozele deja contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 erau suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane, în timp ce numărul persoanelor eligibile era de 10,7 milioane.
Un memorandum aprobat în aprilie 2021 de către fostul premier Florin Cîțu ar fi stat la baza acestei decizii, conform comunicatului de presă. Fostul ministru Voiculescu a afirmat că deciziile erau luate la nivelul premierului, acesta consultându-se cu președintele țării și a respins orice responsabilitate directă în privința contractării vaccinurilor.
Vlad Voiculescu s-a declarat „relaxat” la ieșirea de la DNA și a subliniat că așteaptă să vadă întregul dosar pentru a-și formula apărarea. El l-a acuzat pe premierul Cîțu de a fi fost responsabil pentru deciziile privind achizițiile de vaccinuri și a prezentat documente referitoare la achiziții, sugerând că el nu avea control direct asupra acestor procese.
Fostul ministru a afirmat că nu a semnat niciun contract și că nu a fost implicat în circuitul informațional sau decizional cu privire la vaccinuri. În schimb, a acuzat lipsa implicării sale în aceste decizii și a afirmat că semnăturile electronice erau gestionate de alți responsabili, nu de el.
Premierul Florin Cîțu, și el vizat în acest dosar, a fost deja la DNA și i s-au adus la cunoștință acuzațiile de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave. Cîțu a declarat că așteaptă să i se comunice oficial acuzațiile și că nu era în circuitul informațional sau decizional privind achizițiile de vaccinuri.
Dosarul privind achiziția de vaccinuri anti-COVID-19 a generat o reacție din partea USR, care a sesizat Comisia Europeană cu privire la acțiunile procurorilor DNA, pe care le consideră subminatoare pentru separația puterilor în stat și principiile democrației. USR a atras atenția asupra acțiunilor „îngrijorătoare și nejustificate” ale procurorului-șef al DNA, subliniind că nu există dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție în acest dosar.