Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate

„Legea 2 Mai”: Condamnări la detenție cu executare pentru traficanții de droguri. Majorare a pedepselor pentru infracțiuni specifice. Detalii despre inițiativa prezentată miercuri

Se intenționează eliminarea opțiunii de suspendare a pedepsei pentru cei implicați în traficul de droguri periculoase și în traficul internațional de astfel de droguri, conform prevederilor Legii 143/2000. Astfel, traficanții de astfel de substanțe vor primi pedepse cu executare.

Foto: digi24.ro

Propunerea legislativă „2 Mai”, pregătită de deputații PNL inspirându-se de „Legii Anastasia”, a ajuns miercuri la Camera Deputaților, cu solicitarea de a se adopta în regim de urgență, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Esența proiectului este aceea ca traficanții de droguri să primească pedepse cu închisoarea, eliminând posibilitatea suspendării, așa cum este cazul în prezent.

Advertisement

Documentul aduce schimbări la două reglementări legale relevante pentru combaterea drogurilor: Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 legată de combaterea operațiunilor cu produse cu potențial psihoactiv.

Advertisement

Se intenționează eliminarea opțiunii de suspendare a pedepsei pentru cei implicați în traficul de droguri periculoase și în traficul internațional de astfel de droguri, conform prevederilor Legii 143/2000. Astfel, traficanții de astfel de substanțe vor primi pedepse cu executare.

Mai mult, propunerea adusă miercuri recomandă majorarea intervalului de pedeapsă de la 2-7 ani la 3-10 ani, conform sancțiunilor din Legea 194/2011, pentru anumite infracțiuni asociate cu produsele psihoactive.

„Tragediile recente, ca cea de la 2 Mai, ne obligă să ne concentrăm pe fortificarea legislației pentru a combate mai eficient drogurile. Dacă acest act legislativ ar fi fost în vigoare mai devreme, poate Roberta și Sebastian, care au fost victimele unui accident provocat de consumul de droguri, ar fi fost astăzi studenți la facultate”, a precizat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Promotorii acestei propuneri legislatice văd în ea un „răspuns” la creșterea semnificativă a cazurilor legate de traficul ilicit de droguri.

Conform hotnews.ro, până la finalul lunii septembrie 2023, s-au raportat 22.135 de astfel de cazuri, comparativ cu 18.233 în aceeași perioadă din 2022. Din total, 10.780 de cazuri au fost înregistrate recent, față de 8.484 în aceeași perioadă a anului anterior.

Momentan, vârsta cea mai mică raportată pentru începerea consumului de substanțe psihoactive este 12 ani.

De asemenea, Agenția UE pentru controlul drogurilor monitorizează 930 de substanțe psihoactive noi (NSP). Acestea au un impact mult mai mare asupra sănătății decât drogurile convenționale și sunt și mai accesibile ca preț în comparație cu drogurile periculoase, fiind astfel atrăgătoare pentru tineri.

„Având în vedere debutul timpuriu în consumul acestor substanțe și vulnerabilitatea minorilor, aceștia au devenit principalul obiectiv al dealerilor de substanțe psihoactive. Efectele secundare ale consumului au făcut ca unii dintre ei să renunțe la educație sau să-și vândă bunurile pentru a obține bani pentru aceste substanțe. Aceste droguri sunt mai accesibile ca preț în comparație cu drogurile periculoase, făcându-le astfel atrăgătoare pentru adolescenți și tineri”, argumentează cei care au pregătit proiectul de lege.

„Legea 2 Mai” – conținut

Prezentăm în totalitate conținutul propunerii de lege:

Art. I. – Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 163 din 06 martie 2014, se modifică și va avea următorul cuprins: După articolul 15, se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 2 alin. (2) și art. 3 alin. (2).

Art. II- Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, se modifică după cum urmează:

Art. 16 alin (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Art. 17. Fapta persoanei care, cu intenţie, efectuează fără drept operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Tragedia care a zguduit orașul Sibiu se adâncește cu noi detalii tulburătoare despre crima care a avut loc sâmbătă. Florentina Paula Alexandra, o tânără...

Actualitate

Un eveniment tragic a perturbat comunitatea din Sibiu, unde o tânără de 21 de ani a fost brutal asasinată de către partenerul său în...

Spiritualitate

UPDATE: Părintele Alexandru Ștefan: Advertisement Hristos a înviat! Advertisement Va aducem aminte ca termenul limita pt depunerea formularului 230 este 27.05.2024. Prin acest formular...

Social

În timp ce mulți turiști aleg să se bucure de frumusețile istorice și culturale ale Atenei pe timp de zi, Cosmin Avram a decis...

Educație

Într-o lume a educației tot mai zguduită de polemici și provocări, Profesorul Petruț Rizea aduce în lumina reflectoarelor un subiect fierbinte pe platforma educatieprinlectura.ro....

Economie

Într-un efort susținut de combatere a evaziunii fiscale și de consolidare a disciplinei fiscale în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere, Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat...

Actualitate

Într-un eveniment tragic care a zguduit comunitatea din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, o femeie de 54 de ani a fost ucisă de propriul...

Actualitate

Cântărețul Gabriel Gavriș, cunoscut sub numele de scenă ‘Gheboasă’, se află în centrul unui nou scandal judiciar, după ce vineri seară a fost adus...