Connect with us

Hi, what are you looking for?

Auto

Lovitură dură pentru mașinile electrice în România: Înmatriculările sunt în cădere liberă!

Foto: pixabay.com

Pentru prima dată în istorie, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) prognozează o scădere a înmatriculărilor vehiculelor electrice în 2024, comparativ cu anul precedent. Acesta este un semnal clar al impactului negativ al noilor măsuri asupra acestui segment. În ciuda acestui fapt, piața vehiculelor „electrificate” din România nu se oprește, ci continuă să crească datorită interesului crescut al românilor pentru hibride.

Advertisement

Citește și: Momente de groază: Copil de 1 an blocat într-o Tesla în căldura ucigătoare. Pentru a-l salva, pompierii au distrus mașina!

Advertisement

Contextul Prognozei

La începutul anului 2024, APIA a realizat o prognoză inițială a pieței auto, bazată pe condițiile economice și legislative existente la acel moment. Cu toate acestea, în primele șase luni ale anului, mai multe schimbări legislative și economice au determinat APIA să reevalueze prognoza inițială.

Factori Determinanți pentru Scăderea Vehiculelor Electrice

Printre principalele cauze ale scăderii înmatriculărilor de vehicule electrice se numără:

  • Reducerea ecotichetelor Rabla Plus: Valoarea acestor ecotichete a fost redusă la jumătate, afectând astfel atractivitatea financiară a achiziționării vehiculelor electrice.
  • Anunțurile Uniunii Europene privind taxele compensatorii la importurile de vehicule electrice din China: Aceste taxe au fost introduse pentru a proteja industria auto europeană de concurența neloială, dar au avut un impact negativ asupra prețurilor vehiculelor electrice importate.

Recalibrarea Prognozei APIA pentru 2024

Ca urmare a acestor schimbări, APIA a revizuit prognoza pieței auto pentru 2024. Înmatriculările de vehicule electrice (BEV) sunt așteptate să scadă cu 18% față de anul precedent. Aceasta este o premieră în istoria înmatriculărilor auto din România și reflectă impactul direct al noilor măsuri economice și legislative.

Preferințele de Motorizare ale Românilor în 2024

Deși segmentul vehiculelor electrice este afectat, piața autovehiculelor noi din România va continua să crească în 2024, dar într-un ritm mai lent, de 5,3% comparativ cu 2023. Aceasta va aduce numărul total de unități comercializate aproape de nivelul din 2019.

Distribuția pe Tipuri de Combustibil

  • Autoturisme pe benzină: Prognoza pentru 2024 arată o creștere de 4% față de 2023, acestea urmând să reprezinte aproximativ 62% din totalul pieței.
  • Autoturisme diesel: Înmatriculările pentru aceste vehicule sunt așteptate să scadă cu 2,6% față de anul precedent, ajungând la o cotă de piață de doar 12%.
  • Vehicule electrice hibride (PHEV): Se așteaptă o creștere de 9,7%, reflectând interesul crescut al românilor pentru soluții de mobilitate sustenabile, dar și mai flexibile din punct de vedere al surselor de energie.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală: Mașinile electrice au de trei ori mai multe probleme decât cele convenționale!

Deși scăderea prognozată a înmatriculărilor de vehicule electrice este o lovitură pentru piața auto din România, segmentul vehiculelor hibride arată o tendință de creștere robustă. Aceasta demonstrează adaptabilitatea pieței și preferința consumatorilor pentru soluții de mobilitate care oferă atât beneficii economice cât și de mediu. APIA va continua să monitorizeze evoluția pieței și să ajusteze previziunile în funcție de noile condiții economice și legislative.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Auto

Un studiu recent realizat de J.D. Power a relevat că mașinile electrice întâmpină de trei ori mai multe probleme în primele luni de utilizare...

Auto

Vehiculele electrice, considerate până acum ca fiind o soluție ecologică, ar putea degaja mai multă poluare decât vehiculele pe benzină, conform unui raport publicat...

Economie

Politica de mediu Net Zero, menită să accelereze adopția globală a vehiculelor electrice, a adus în lumină provocările semnificative ale unei tranziții rapide în...

Auto

Într-un an marcat de provocări semnificative pentru industria auto electrică europeană, producătorii și furnizorii se confruntă cu presiuni crescânde pentru a-și reduce costurile și...

Actualitate

În timpul unei vacanțe recente în Statele Unite, prezentatorul TV român Dan Negru a împărtășit observații surprinzătoare despre utilizarea cash-ului și prezența mașinilor electrice...

Actualitate

În cadrul avansului APIA pentru 2023, s-a anunțat lista primilor fermieri care vor beneficia de prima tranșă a subvențiilor din acest an. „Directorul APIA...