Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Patriarhul Daniel a dat un semnal important: „Românii doresc să păstreze unitatea familiei, constituită din bărbat, femeie şi copii”

Patriarhul Daniel Ciobotea/ Foto: Wikipedia

Patriarhul Daniel a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, marcând semnificația acestei sărbători ca un moment de reafirmare a valorilor naționale, inclusiv limba română, cultura română și tradițiile creștine ale poporului român. Mesajul său, profund și încurajator, a abordat aspecte esențiale ale identității și unității naționale, subliniind importanța păstrării acestor valori într-o lume tot mai globalizată.

Advertisement

Mesajul Integral al Patriarhului Daniel

„Hristos a înviat!

Advertisement

Prin Legea nr. 101/2015, în ultima duminică a lunii mai, este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni, o zi cu o puternică semnificaţie identitar – naţională şi spirituală şi un bun prilej de reafirmare a valorilor comune care stau la baza unităţii noastre: limba română, cultura română și tradițiile creştine ale poporului român.

Românii plecaţi din ţară din diferite motive, au dus cu ei credinţa străbună în lumea mare, au purtat în suflet biserica de acasă, au trăit spiritualitatea şi credinţa sfântă ortodoxă. De aceea, Biserica Mamă, prin purtarea de grijă a fiilor ei duhovniceşti, a înființat numeroase parohii și eparhii în diaspora, care să vină în întâmpinarea nevoilor sufletești ale credincioșilor ortodocşi români. Astfel, pe lângă eparhiile deja organizate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din data de 29 februarie 2024, a aprobat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu sediul la Londra şi a Episcopiei Ortodoxe Române a Irlandei şi Islandei, cu sediul la Dublin.

Citește și: E nevoie de ajutorul nostru pentru ridicarea Ansamblului Socio-Pastoral din Dragomirești-Vale, Ilfov

În toate aceste eparhii din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române activează, în prezent, un total de 1.578 parohii și filii, 74 așezăminte monahale ortodoxe româneşti, deservite de un număr de 1.519 clerici români.

În actualul context al fenomenului migraţiei la nivel global, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă şi intensifică misiunea şi responsabilitatea ei pastorală şi socială faţă de românii ortodocşi din afara României, pe care îi consideră fiii săi credincioşi şi parte integrantă a comuniunii ortodoxe româneşti de pretutindeni.

Influenţa binefăcătoare a Bisericii este primită, trăită şi transmisă copiilor mai ales prin intermediul familiilor formate din credincioşi ataşaţi valorilor Ortodoxiei.

Familia este mediul prioritar în care credinţa este asumată, practicată, îndrăgită şi transmisă mai departe urmașilor. Apropierea de Dumnezeu, familiaritatea cu sfinţii, cu luminile credinţei sunt descoperite prin lucrarea păstorilor sufleteşti şi a persoanelor evlavioase, care manifestă credința lor în viaţă cu nobleţe şi dragoste.

De aceea, românii doresc să păstreze unitatea familiei, constituită din bărbat, femeie şi copii, deoarece familia binecuvântată de Dumnezeu reprezintă spaţiul intim cel mai de preţ în care se exprimă iubirea conjugală, dar şi dragostea părintească, filială şi frăţească. De asemenea, este foarte necesară educarea tinerei generaţii în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică şi de neam, precum şi cultivarea virtuţilor esenţiale în sufletele copiilor şi tinerilor, precum: iubirea şi compasiunea, solidaritatea cu oamenii aflaţi în dificultate, prietenia, curajul şi speranţa.

Astfel, de misiunea Bisericii Ortodoxe Române în diaspora se leagă cultivarea năzuinţelor sfinte ale românilor din afara ţării, unitatea familiei, limba română, credinţa creştină şi cultura română în dialog cu marile culturi universale.

Aşadar, Biserica şi familia sunt chemate să nască şi să crească oameni credincioşi, harnici şi darnici, cu dragoste de neam şi patrie.

Felicităm pe ostenitorii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru sprijinul generos acordat comunităţilor româneşti din diaspora şi pentru organizarea evenimentelor dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni. Dorim tuturor românilor de aici şi de pretutindeni, pace şi sănătate, bucurie şi mântuire.

Cu părintească binecuvântare şi frăţească salutare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

Mesajul și Contextul Social

Mesajul Patriarhului Daniel vine într-o perioadă în care românii din diaspora joacă un rol esențial în păstrarea identității naționale. Înființarea de noi episcopii și parohii reflectă angajamentul Bisericii Ortodoxe Române de a răspunde nevoilor spirituale ale românilor din străinătate, consolidând legăturile cu țara mamă și oferind un sprijin vital pentru menținerea valorilor creștine și culturale.

Citește și: Pr. Calistrat Chifan: „Te-a pupat un băiat, tremuri, vezi un băiat frumos, îți sclipesc ochii”

Patriarhul a subliniat, de asemenea, importanța familiei tradiționale, formată din bărbat, femeie și copii, ca nucleu al societății și mediul propice pentru transmiterea credinței și valorilor morale. Această poziție este semnificativă în contextul dezbaterilor contemporane privind redefinirea structurilor familiale și valorilor sociale.

Mesajul Patriarhului Daniel este un apel la unitate și reafirmare a identității naționale, îndemnând românii de pretutindeni să rămână fideli rădăcinilor lor spirituale și culturale, în ciuda provocărilor pe care le întâmpină în contextul migrației globale.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Pe data de 15 iunie 2024, marșul Cluj Pride a atras câteva sute de participanți în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde aceștia și-au făcut...

Actualitate

Măgura, Buzău – Un incident grav de toxiinfecție alimentară a afectat un grup de 39 de copii și trei adulți în localitatea Măgura din...

Monden

Culiță Sterp, celebrul cântăreț de muzică populară și de petrecere, a transmis recent un mesaj de suflet comunității sale de fani, sperând să ajungă...

Magazin

Florin Călinescu, una dintre cele mai carismatice și îndrăgite personalități din peisajul mediatic și artistic românesc, poartă în spate o poveste de viață care...

Actualitate

Momente de panică și groază au avut loc vineri noaptea pe Autostrada A10, între Alba Iulia și Sebeș, când un autocar în care se...

Justitie

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat inițierea unui proiect de lege care urmărește înăsprirea pedepselor pentru agresiunile împotriva copiilor. Acest proiect de lege, semnat...

Actualitate

Dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, a declarat că starea fetiţei de 10 ani din...

Monden

Actrița Ecaterina Ladin, cunoscută pentru rolul Dalida din serialul „Las Fierbinți”, a organizat un botez deosebit pentru cel de-al treilea copil al său, Roman...