Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Scandal în Biserica Ortodoxă: Un fost preot divorțat și caterisit a făcut Sfânta Liturghie în sufrageria locuinței personale!

Foto: observatornews.ro

Duminică, 17 decembrie 2023, câțiva credincioși din cartierul Primăverii, Târgu Jiu, au fost martorii unei scene cu totul neobișnuite: Sfânta Liturghie în sufrageria unui fost preot, Cosmin Barză, destituit de către Mitropolia Olteniei. Această situație nu face altceva decât să evidențieze abateri grave de la dogmele religioase.

Advertisement

Divorțul și Destituirea

Potrivit observatornews.ro, motivul destituirii lui Cosmin Barză a fost divorțul său, o încălcare directă a canoanelor Bisericii Ortodoxe Române. În această privință, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, Ioniță Apostolache, explică că un preot divorțat nu mai are dreptul să slujească „Preotul divorţat nu mai poate să slujească din considerente canonice într-o parohie. Nu poate să fie un exemplu pentru comunitate. Există motive de neascultare prin declarațiile pe care le-a făcut. Pe Facebook au denigrat biserica în contextul mediatic online. Poți să aduci sminteală oamenilor care te cred pe cuvânt“. Acesta subliniază, de asemenea, că Barză a denigrat Arhiepiscopia Craiovei, aducând „sminteală oamenilor care îl cred pe cuvânt”.

Advertisement

Citește și: Maica Ecaterina, gimnasta care a renunțat la medalii pentru a fi ‘Mamă’ pentru 150 de Copii

Moaștele Sfinte și Controversele

În cadrul slujbei de duminică, credincioșii au fost îndemnați să se închine la niște moaște, pe care preotul Barză le susține că le-a primit cadou. Însă, această afirmație este învăluită într-un aer de mister, iar autenticitatea și proveniența acestora sunt puse sub semnul întrebării. În încercarea de a adăuga o dimensiune spirituală, dar și de a provoca curiozitatea, Barză declară: „Nu le-am inventat eu, ele există.”

Reacția Preotului și Construirea Bisericii Personale

În fața destituirii, preotul Barză se consideră victima unui abuz și respinge ideea că ar fi fost el cel care a decis să se despartă de Biserica Ortodoxă Română. El afirmă cu hotărâre: „S-a încheiat cu BOR, nu eu am ales, ei au hotărât așa.” Barză argumentează că, dacă și-ar cere iertare pentru declarațiile critice, ar fi interpretat drept o încercare de a pune BOR-ul într-o lumină favorabilă și de a fi prezentat „în fața oamenilor ca pe un om instabil”. Mai mult, el anunță planurile sale de a construi o biserică chiar în curtea casei sale și de a merge în casele credincioșilor de Crăciun și de Bobotează.

​„Nu aș fi un caz unic, ei au experiență în domeniu, știți, dracul a îmbătrânit foarte tare și face răutăți peste așteptările noastre. S-a încheiat cu BOR, nu eu am ales, ei au hotărât așa, mi-au spus că dacă îmi voi cere iertare față de ei, pentru că i-am denigrat… nu aș face altceva decât să îi pun într-o lumina bună pe ei și să mă prezinte în fața oamenilor ca pe un om instabil, le-ar veni mănușă asta“.

Citește și: Moment rar surprins la Reședința Patriarhală: Colindul care a adus zâmbetul pe chipul Patriarhului Daniel / VIDEO

Concluzie: Slujba de duminică în sufrageria preotului Cosmin Barză reprezintă un episod de neacceptat în cultul ortodox. Această poveste complexă de divorț, moaște sfinte, denigrări online și intenții de construire a unei biserici personale aduce în prim-plan tensiunile dintre tradiția bisericească și aspirațiile personale ale unor slujitori. Într-un context în care credința și autonomia personală se ciocnesc, comunitatea locală este martora unui tablou tulburător, unde se conturează un conflict între normele bisericești și așa-zisa libertate spirituală individuală.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Actualitate

Moarte învăluită în mister în orașul Târgu Jiu, după ce un bărbat și-a găsit iubita fără suflare, lângă el în pat. Incidentul tragic a...

Actualitate

În dimineața zilei de joi, un scandal de amploare a izbucnit la o biserică din Târgu Jiu, unde enoriașii au protestat vehement împotriva instalării...