Connect with us

Hi, what are you looking for?

Magazin

Semnificația Bradului de Crăciun: O Călătorie prin Istorie și Simbolism

Foto: europafm.ro

Dacă ești curios să cunoști simbolistica pomului de Crăciun, atunci te sfătuim să-ți prepari o ceașcă fierbinte de ceai sau o cafea aburindă, să lași focul să mocnească ușor în șemineu sau să te faci confortabil pe scaun lângă un brad artificial frumos.

Advertisement

Bradul de Crăciun: O Emoționantă Tradiție Plină de Semnificații

Introducere și Context General

Pomul de Crăciun are semnificații diferite pentru oameni diferiți și culturi diferite. Pe măsură ce vă decorați căminul pentru sărbătorile de iarnă cu brazi artificiali, s-ar putea să vă întrebați care este totuși semnificația bradului de Crăciun și originea acestei tradiții. Iată câteva aspecte interesante legate de acest subiect.

Advertisement

Mic istoric al Bradului de Crăciun

Tradiția pomului de Crăciun ar putea fi de fapt mai veche decât însuși Crăciunul. Interesant, nu? Egiptenii antici, grecii antici, culturile germanice din Europa timpurie și romanii antici practicau cu toții o versiune a ceremoniei de împodobire a bradului de Crăciun, pe care noi o asociem azi cu Sărbătoarea Nașterii Domnului. Există nenumărate tipuri de brazi de Crăciun, dar în multe dintre aceste culturi, acești brazi de Crăciun erau simboluri ale vieții veșnice și ale fertilității.

Citește și: Cât costă un brad de Crăciun? Prețuri la care sunt brazii de vânzare în Dedeman, Kaufland și Lidl

Ciclul tipic de viață al unui copac, căruia îi cad frunzele spre toamna-iarnă, aduce în mod natural în minte ciclul uman al vieții și al morții. Bradul însă se diferențiază de alți copaci datorită tendinței sale de a rămâne verde tot timpul anului, determinându-i pe oameni să-l asocieze cu vitalitatea.

Începuturile Împodobirii Bradului în Germania

Împodobirea bradului de Crăciun a fost asociată prima dată cu Crăciunul în Germania secolului al XVI-lea. În acest timp, țăranii din vestul Germaniei au început tradiția decorării brazilor pentru a-i sărbători pe Adam și Eva, care erau considerați sfinți. Acesta era un eveniment anual care se întâmpla pe 24 decembrie. Indiferent de originea sa, bradul de azi simbolizează câteva aspecte importante ale sărbătoririi Crăciunului, inclusiv spiritul bunătății și dărniciei, îmbrățișarea naturii și a rolului său în anotimpurile de schimbare, viața eternă și îmbrățișarea tradițiilor legate de sărbătoarea Crăciunului.

Semnificația și Simbolismul Pomului de Crăciun

Puține simboluri sunt la fel de puternice legate de sărbătoarea Crăciunului, așa cum este bradul. Deși s-ar putea să nu vă gândiți la acest lucru când împodobiți bradul de Crăciun anul acesta, trebuie să știți că fiecare decor de brad simbolizează ceva important. În funcție de background-ul tău, luminile pomului de Crăciun pot reprezenta spiritul lui Dumnezeu, importanța iluminării sau a cunoașterii, sau căldura iubirii în familie. Unii creștini moderni cred că ornamentele și decorațiunile roșii din pomul de Crăciun simbolizează sângele și sacrificiul lui Hristos. În mod tradițional, pomul de Crăciun este acoperit de o stea sau un înger. Aceste simboluri sunt foarte importante în povestea nașterii lui Iisus. Panglicile și ghirlandele pot semnifica legăturile care îi conectează pe membrii familiei în timpul sărbătorilor de iarnă și pe parcursul anului.

Semnificația Personală a Bradului de Crăciun

Pentru mulți oameni, semnificația unui pom de Crăciun este în mare parte o chestiune personală. Tradiția decorării unui brad este o amintire puternică și importantă din copilărie, iar familiile împărtășesc această experiență din generație în generație. Pentru unele familii, cele mai prețioase ornamente sunt cele care surprind un timp anume și un loc în istoria lor – cum ar fi o podoabă realizată de un copil sau un glob cumpărat dintr-un anumit târg de Crăciun. Azi, fiecare brad de Crăciun artificial sau natural este diferit și are o semnificație aparte în felul său. În creștinism, pomul de Crăciun este simbolul nașterii și Învierii lui Iisus Hristos. Ramurile și acele brazilor sunt privite ca o emblemă a nemuririi și se spune că simbolizează coroana de spini purtată de Hristos pe cruce. De asemenea, se consideră că fiecare decor folosit pentru împodobirea bradului de Crăciun are o semnificație specială. Cu toate acestea, oamenii aleg decorațiunile pentru brazi artificiali de Crăciun (sau naturali) în funcție de preferințele personale. În mod obișnuit, mulți dintre noi alegem să așezăm deasupra bradului o stea. De ce facem asta? Simbolistica din spatele acestui gest este că steaua semnifică chiar steaua care i-a îndrumat pe magi acum 2000 și ceva de ani către Iisus din Betleem. În loc de stea, unii din noi alegem să așezăm deasupra bradului un îngeraș, pentru că se spune în Biblie că Îngerul a fost cel care i-a înștiințat pe păstori că Iisus s-a născut într-o iesle.

Semnificația decorațiunilor din bradul de Crăciun

Clopoțeii atârnați pe ramurelele unui brad de Crăciun frumos semnifică bucuria și fericirea din aceste zile de sărbătoare. Coronițele din crenguțe de brad semnifică simbolul iubirii adevărate.

Semnificația și Simbolistica pomului de Crăciun în istorie; mit și tradiție

  1. La greci: Bradul sau pinul era sacru pentru Attis, zeul grec al florei și vegetației. În tradiția greacă, pinul este împodobit cu ornamente din argint, iar clopoței și ofrande erau așezate sub copac ca jertfă adusă zeilor.
  2. La romani: Brazii veșnic verzi erau considerați un simbolism solar în cultura romană. Minunatii brazi de lux erau o mărturie a luminii pentru romani. Ei sărbătoreau festivalul Saturnaliei pentru a-l cinsti pe Saturn – Zeul Agriculturii. Pentru a marca această sărbătoare, romanii își decorau casele și templele cu ramuri de brad verde.
  3. La celți/ teutoni: Brazii și pinii erau torțe ale frumuseții și erau împodobiți cu aur și bijuterii pentru a plăti tribut zeilor vieții, pentru recolte bogate.
  4. La chinezi/ japonezi: Pinii și chiparoșii sunt sacri pentru aceste două culturi, precum și asocierea lor cu semnificația nemuririi și longevității. Lemnul din acești copaci este folosit pentru construirea altarelor sfinte, templelor, structurilor Shinto Kami. În plus, în aceste tradiții, se presupune că pinii și chiparoșii cuprind forța vieții.
  5. La germani: Se pare că tradiția împodobirii bradului de Crăciun așa cum o cunoaștem azi a pornit chiar din Germania. Credința a fost larg răspândită de Martin Luther King care a așezat prima lumânare într-un brad.

Concluzie

Indiferent de frumusețea și parfumul său răcoritor de rășină, bradul de Crăciun artificial este adorat pentru importanța sa sfântă și sacră. Oricare ar fi originea pomului de Crăciun și semnificația din spatele decorațiunilor tradiționale, este clar că acest brad verde tot anul simbolizează ceva grozav pentru mulți oameni: spiritul Crăciunului și dragostea de familie.

Citește și: Semnificația Postului Crăciunului

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

UPDATE: Părintele Alexandru Ștefan: Advertisement Hristos a înviat! Advertisement Va aducem aminte ca termenul limita pt depunerea formularului 230 este 27.05.2024. Prin acest formular...

Magazin

În ciuda faimei sale internaționale în tenis, viața personală a Simonei Halep a fost întotdeauna ținută departe de lumina reflectoarelor. Printre aspectele mai puțin...

Actualitate

Într-un incident tragic ce a avut loc la Sibiu, două tinere, în vârstă de 12 și 14 ani, aflate sub îngrijirea unui centru de...

Actualitate

O anchetă amplă începe în urma incendiului din comuna Gura Vadului, unde Ferma Dacilor, o destinație populară pentru turiști, a fost distrusă, iar șase...

Opinii

Crăciun. Zilele când până și ateii împodobesc bradul și primesc colindători, în amintirea vremurilor când încă nu credeau doar în știință, ci și în...

Sănătate

După festinurile îmbelșugate de Crăciun și Revelion, o modalitate surprinzătoare și benefică de a-ți revitaliza organismul și de a face față exceselor culinare este...

Actualitate

Într-un demers de alertă comunitară, primarul Constantin Dumitru din comuna Mărăcineni, județul Buzău, a luat atitudine împotriva unei escrocherii care a prins amploare în...

Actualitate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Poliția Rutieră au luat decizia radicală de a închide traficul rutier pentru toate categoriile de...