Connect with us

Hi, what are you looking for?

Opinii

Bani cash înseamnă libertate; o lume fără ei este o lume fără alegeri

În era digitală, cash-ul ne amintește de puterea și importanța alegerii personale. Fără bani cash, suntem doar cifre într-un sistem, pierzându-ne autonomia financiară. Eliminarea lor este ca și cum am renunța la ultima noastră frontieră de confidențialitate.

Bani cash înseamnă libertate; o lume fără ei este o lume fără alegeri.

Advertisement

În era digitală, cash-ul ne amintește de puterea și importanța alegerii personale. Fără bani cash, suntem doar cifre într-un sistem, pierzându-ne autonomia financiară. Eliminarea lor este ca și cum am renunța la ultima noastră frontieră de confidențialitate.

Advertisement

Iată 15 motive care ne arată clar că eliminarea cash-ului devine un adevărat pericol pentru societate:

1. Situații de urgență: În cazul întreruperilor de curent, catastrofelor naturale sau al problemelor tehnice, banii cash rămân cea mai fiabilă metodă de plată.

2. Acces la economii în caz de crize financiare: În situații de criză bancară sau de restricții financiare, retragerile de la bancomat sau din conturi pot fi limitate.

3. Controlul centralizat: O societate fără cash ar putea permite băncilor și guvernelor un control centralizat asupra economiei, limitând autonomia financiară a individului.

4. Rezistența la schimbările de politică a băncilor: Modificările termenilor și condițiilor sau taxele impuse de bănci nu afectează utilizatorii de cash.

5. Protecție împotriva ratei negative ale dobânzii: În scenarii economice unde băncile aplică rate negative la depozite, deținerea de numerar ar putea proteja consumatorii de aceste pierderi.

6. Sprijin pentru afacerile mici: Multe afaceri mici se bazează pe tranzacții cash datorită costurilor mai scăzute și a simplității.

7. Rezistența la erori tehnice: Erorile tehnice pot duce la indisponibilitatea temporară a sistemelor de plată digitală, lăsând oamenii fără posibilitatea de a efectua tranzacții.

8. Accesibilitate: Nu toată lumea are acces la tehnologia necesară pentru plățile electronice, în special în zonele rurale sau printre populațiile defavorizate.

9. Confidențialitate și anonimat: Tranzacțiile cu bani cash permit un grad mai mare de confidențialitate, protejând cumpărătorul de monitorizarea și colectarea datelor.

10. Costuri suplimentare: Introducerea unui sistem integral electronic ar putea însemna taxe suplimentare pentru utilizatori, fie direct (ca taxe pentru tranzacții), fie indirect (ca taxe de întreținere a conturilor).

11. Educația financiară: Contarea și gestionarea banilor cash îi învață pe copii și pe adulți despre valoarea reală a banilor și îi ajută să dezvolte abilități financiare esențiale.

12. Emoție și cheltuieli: Studiile au arătat că oamenii tind să cheltuiască mai mult atunci când folosesc cardurile, deoarece nu „simt” pierderea fizică a banilor.

13. Cultural și tradițional: În multe culturi, darurile în bani cash sunt o tradiție (de exemplu, la nunti, botezuri sau alte ceremonii).

14. Flexibilitate în negocieri: Plata în numerar poate oferi o flexibilitate mai mare în situații de negociere directă sau în piață.

15. Independența de terțe părți: Tranzacțiile cu bani cash nu necesită intermediari, spre deosebire de plățile electronice.

Pentru evitarea unui asemenea pericol, câteva state europene au propus includerea în constituțiile proprii dreptul cetățenilor de a plăti cash. E cazul să urmăm și noi aceeași cale!

Daniel Polifrone

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


1 Comment

1 Comment

  1. Unu

    5 octombrie 2023 at 4:22

    România se confrunta cu cel mai tradatoare clasă politică și alogen președinte

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

UPDATE: Părintele Alexandru Ștefan: Advertisement Hristos a înviat! Advertisement Va aducem aminte ca termenul limita pt depunerea formularului 230 este 27.05.2024. Prin acest formular...

Magazin

În ciuda faimei sale internaționale în tenis, viața personală a Simonei Halep a fost întotdeauna ținută departe de lumina reflectoarelor. Printre aspectele mai puțin...

Externe

Vameșii de pe aeroportul din München au făcut o captură importantă în luna noiembrie a anului 2023, confiscând aproape 455.000 de euro cash de...

Actualitate

Un incident neobișnuit a avut loc în Satu Mare, unde un bărbat a trebuit să facă față consecințelor după ce a găsit un card...

Actualitate

Într-un incident tragic ce a avut loc la Sibiu, două tinere, în vârstă de 12 și 14 ani, aflate sub îngrijirea unui centru de...

Actualitate

O anchetă amplă începe în urma incendiului din comuna Gura Vadului, unde Ferma Dacilor, o destinație populară pentru turiști, a fost distrusă, iar șase...

Opinii

Crăciun. Zilele când până și ateii împodobesc bradul și primesc colindători, în amintirea vremurilor când încă nu credeau doar în știință, ci și în...

Sănătate

După festinurile îmbelșugate de Crăciun și Revelion, o modalitate surprinzătoare și benefică de a-ți revitaliza organismul și de a face față exceselor culinare este...