Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sănătate

Pericolul Sărutului Morților: Părerea Preoților după Avertismentul Emis de un Medic

Foto: ziare.com

Recent, un medic din Moldova a stârnit controverse prin avertizarea cu privire la pericolele sărutului morților în contextul de rămas-bun. În timp ce medicul Viktor Ivanovik susține că acest obicei poate avea consecințe grave pentru sănătate, preoții aduc argumente împotriva acestei teorii, subliniind importanța tradiției și credinței în momentele de doliu.

Advertisement

Medicina și Riscurile Sărutului Morților

Medicul Viktor Ivanovik a atras atenția asupra posibilelor riscuri asociate sărutului morților, afirmând că după aproximativ 9 ore de la deces, țesuturile corpului încep să se descompună, iar bacteriile eliberate pot reprezenta un factor de risc pentru sănătatea celor care intră în contact cu acestea. Pierderea mirosului a fost indicată ca unul dintre semnele posibile ale afectării de către bacterii, preciza Viktor Ivanovik, pe contul său de TikTok.

Advertisement

„Niciodată nu săruta pe cel răposat! 9 ore după deces, țesutul corpului începe să se descompună. Bacteriile corpului în stare de descompunere prind să iasă la suprafață. Factori de risc: pierderea mirosului, practic, în totalitate!”

Citește și: Usturoiul și Ceapa: Pericole Ascunse! Medicul Adina Alberts trage un semnal de alarmă și propune o schimbare radicală în alimentație!

Reacția Internauților

Răspunsul internauților la avertismentul medicului a fost variat, evidențiind dilema emoțională a oamenilor în fața pierderii unui membru al familiei sau al unei persoane dragi. Unii au exprimat dorința de a-și lua rămas-bun în mod tradițional, prin sărutarea mâinii sau frunții persoanei decedate, ignorând avertismentul medical, susținând că legătura emoțională primează în astfel de momente.

”Mi-am pupat tatăl și aș mai face-o de un milion de ori! Pot să pierd și gustul și mirosul, este tatăl meu!”, ”Sincer, nu cred că rezistă cineva să nu își pupe părintele pe mână sau pe frunte, ultima oară. Eu am pupat mâna tatălui meu, pentru ultima oară”

”Este greu când te desparți de cineva drag. Spre exemplu, un copil, mamă, tată, frate, etc. Poate că aveți dreptate, științific, dar, într-o asemenea situație, e greu”

Opinia Preoților

Preotul Mirea Vîrtejanu a intervenit în dezbatere, argumentând că în astfel de momente dificile, nu se poate impune unei persoane îndurerate să renunțe la tradiții precum sărutul pe frunte sau pe mână a persoanei decedate. El respinge ideea că această practică ar putea duce la îmbolnăvire, menționând că până în prezent nu a auzit de cazuri de boli dobândite prin sărutul morților, având în vedere și procesul de îmbălsămare al acestora.

Soluții Alternative propuse de Preoți

Preotul Mirea Vîrtejanu sugerează o alternativă pentru cei care se tem de riscurile microbiene asociate sărutului morților: sărutarea icoanei care este plasată pe pieptul persoanei decedate și care este sfințită. El afirmă că microbii nu se pun pe obiectele sfințite precum moaștele sau icoanele, oferind astfel credincioșilor o opțiune pentru a-și exprima respectul și durerea într-un mod care să le respecte convingerile religioase.

Citește și: Efectele Neașteptate Ale Unui Pahar de Vin Fiert Asupra Corpului Uman

Declarația preotului Mirea Vîrtejanu pentru Playtech

”Aici, vedeți, omului care este foarte îndurerat la priveghi sau la înmormântare, nu-i poți spune să nu sărute pe frunte sau pe mână persoana dragă, nu este o interdicție. Dacă ți-e mamă sau copil, nu îi poți spune asta omului îndoliat. După ce că are cuțitul în inimă, ce faci, tu, ca preot, mai răsucim și noi acolo?

N-ai ce face… Doctorii susțin că sunt microbi, ei știu mai bine, nu îi contrazic, dar, până acum, n-am auzit pe nimeni că s-a îmbolnăvit după ce a sărut pe cineva drag, înainte de înmormântare, morții sunt îmbălsămați.

Pentru cine nu sărută mortul pe mână sau pe frunte, cum e vechiul obicei, de teama microbilor, poate săruta icoana care se pune pe pieptul persoanei decedate și care este sfințită.

Microbii nu se pun pe ce este sfințit, pe sfintele moaște sau pe icoane. Dar, cine se clatină în credință, normal că vine cu astfel de lucruri, că este periculos să săruți icoanele. Mulți vin și cu lingurițele de acasă, pentru a-i împărtăși, dar refuz să fac acest lucru!”, a mai menționat părintele Mirea Vîrtejanu, care slujește la Biserica ”Acoperământul Maicii Domnului”

Concluzie: Dezbaterea dintre medicină și credință asupra sărutului morților aduce în prim-plan dilemele cu care se confruntă oamenii în momentele de doliu. În timp ce medicina subliniază riscurile microbiene, tradiția și credința încurajează exprimarea emoțiilor și respectul față de cei plecați. În lipsa unor dovezi clare care să susțină pericolele sărutului morților, această dezbatere rămâne deschisă, evidențiind complexitatea relației dintre știință și spiritualitate în societatea contemporană.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

În pragul sărbătorii Învierii Domnului, una dintre cele mai așteptate momente din calendarul ortodox, credincioșii sunt îndemnați să se pregătească nu doar cu post...

Spiritualitate

Părintele Pimen Vlad, cunoscut pentru căldura și afecțiunea cu care își întâmpină credincioșii, a oferit o perspectivă profundă asupra impactului pe care îl are...

Sănătate

Numărul cazurilor de accidente vasculare cerebrale (AVC) în rândul tinerilor a înregistrat o creștere alarmantă, triplându-se în ultimii ani, conform ultimelor date furnizate de...

Sănătate

În România, situația tuberculozei (TBC) a devenit o preocupare majoră pentru profesioniștii din domeniul sănătății, în special după ce medicii de la renumitul Spital...

Sănătate

Într-o lume unde cafeaua este una dintre cele mai apreciate și consumate băuturi, cercetările legate de efectele sale asupra sănătății nu încetează să surprindă....

Actualitate

Sibiul este în doliu după ce a pierdut unul dintre cei mai respectați medici ai săi, Dr. Lucian Nadiu, cunoscut pentru expertiza sa în...

Spiritualitate

În contextul actual, unde tatuajele devin tot mai populare, încărcate de semnificații variate și văzute de mulți ca o formă de artă personală, Părintele...

Politică

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a lansat un apel puternic pentru o majorare semnificativă a fondurilor alocate sănătății în România, susținând necesitatea creșterii bugetului pentru...