Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spiritualitate

Procesiune istorică în București: după 70 de ani, credincioșii sunt invitați la cel mai mare pelerinaj cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou

Foto: basilica.ro

Credincioșii din întreaga țară sunt invitați să participe la cel mai mare pelerinaj din ultimii 70 de ani, dedicat cinstirii moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou, un eveniment anunțat cu solemnitate duminică de către Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul, în cadrul unei slujbe speciale desfășurate la Catedrala Patriarhală, relatează basilica.ro.

Advertisement

Cel Mai Mare Pelerinaj cu Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din Ultimii 70 de Ani: 250 de Ani de Ocrotire și Credință

Într-un discurs emoționant, Preasfinția Sa a evidențiat importanța istorică și spirituală a acestui moment, remarcând că în anul 2024 se împlinesc 250 de ani de când racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost adusă în țara noastră, devenind de atunci un simbol al credinței și ocrotirii divine pentru credincioșii ortodocși. „De două veacuri și jumătate, moaștele Sfântului Dimitrie ne veghează și ne ocrotesc din inima acestei Sfinte Catedrale”, a subliniat Episcopul Paisie, evocând profunda legătură dintre Sfânt și poporul credincios.

Advertisement

Citește și: Când Statul tace, Biserica vorbește! Patriarhia Română face istorie: înființează Biserică Ortodoxă Română din Ucraina

Această sărbătoare spirituală excepțională va fi marcată prin organizarea unui pelerinaj mare, care va cuprinde parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor, oferind astfel o oportunitate unică de a cinsti moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Ultimul pelerinaj de o asemenea amploare a avut loc înainte de anii 1950, într-un context dificil marcat de o secetă severă, iar acum evenimentul se dorește a fi un prilej de reînnoire a credinței și a speranței în inimile credincioșilor.

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a anunțat și programul detaliat al pelerinajului, care va avea loc între 4 martie și 16 aprilie. Primele evenimente vor debuta în Protopopiatul Câmpina, urmând ca în noaptea dintre luni spre marți, moaștele să fie așezate la Mănăstirea Caraiman. Acolo, Preasfințitul Părinte Paisie va oficia o Slujbă de Priveghere de toată noaptea, în semn de omagiu și cinstire adus Sfântului Dimitrie.

Programul complet al pelerinajului, inclusiv lista parohiilor și așezămintelor monahale care vor găzdui cinstitele moaște în această perioadă, poate fi consultat de către toți cei interesați AICI, reprezentând o invitație deschisă la rugăciune și comuniune spirituală.

Citește și: Imagini Inedite: ÎPS Teodosie tânăr, la vârsta de 22 de ani, fără barbă

Această inițiativă reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru întreaga comunitate de credincioși, oferind o ocazie rară de a se apropia și de a primi binecuvântările Sfântului Dimitrie, protectorul și ocrotitorul spiritual al multor inimi credincioase.

Mesajul integral transmis de Preasfințitul Părinte Paisie

Vă mulțumim pentru prezența dumneavoastră astăzi, alături de noi, la Sf. Liturghie din această zi de duminică, închinată Întoarcerii Fiului risipitor.

Prin venirea la biserică ne întoarcem la Dumnezeu-Tatăl, asemenea fiului risipitor, pentru că Biserica este loc al întâlnirii noastre cu Dumnezeu, este locul unde ne putem plânge păcatele, este locul unde primim iertarea lui Dumnezeu și unde putem participa la ospățul cel îmbelșugat, adică la împărtășirea noastră cu Trupul și Sângele lui Hristos.

La finalul slujbei de astăzi aș dori să fac un anunț important:

Cu binecuvântarea PF Patriarh Daniel, în contextul împlinirii anul acesta (2024), a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București (13 iulie 1774), Arhiepiscopia Bucu­reștilor, cu binecuvântarea va organiza în perioada 04 martie – 16 aprilie 2024 un pelerinaj istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în parohii și așeză­minte monahale din cuprinsul eparhiei.

Așadar, după un program stabilit, publicat și promovat de Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române, prima procesiune, pe care voi avea onoarea să o însoțesc personal, va avea loc mâine, luni, 04 martie 2024.

Începând cu ora 07.30 racla cu moaștele Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou va fi scoasă din Catedrala Patriarhală și va fi dusă mai întâi în protoieriile din județul Prahova, apoi în județul Ilfov și se va încheia pelerinajul cu cele șase protopopiate din București.

Mâine vom merge în Protoieria Câmpina. Primul popas din această procesiune va avea loc la parohia Sf. Nicolae – Câmpina, al doilea popas va avea loc la parohia Sf. Dimitrie – Câmpina, apoi la parohia Podul Vadului.

După amiază, cel mai probabil la orele 13.15 racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Făcătorul de minuni, va fi întâmpinată la Sf. Mănăstire Sinaia, iar pe seară, după 15.30, va poposi la Mănăstirea Sf. Cruce – Caraiman, unde, împreună cu un sobor de preoți, vom săvârși Taina Sf. Maslu.

În noaptea de luni, 04 martie, spre marți, 05 martie, racla cu Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou va rămâne la Mănăstirea Caraiman, unde se pot închina și ruga toți credincioșii care au nevoie de ajutor și au evlavie la Sf. Dimitrie cel Nou, în timpul slujbei de priveghere din biserica mare a mănăstirii.

A doua zi, marți, 05 martie, racla cu Sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou va fi dusă într-o nouă procesiune, condusă de PS Varlaam Ploieșteanul, în protoieria Ploiești Nord.

Deci, Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, făcătorul de minuni, împlinește anul acesta două veacuri și jumătate de când a fost adus la București și ne ocrotește din această Catedrală Patriarhale. El a primit supranumele de „făcător de minuni” și „ocrotitor al Bucureștilor” pentru că a vegheat și încă veghează asupra Capitalei. Dar ajutorul lui nu se limitează doar la zona Capitalei, ci Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou veghează asupra tuturor celor care îl cheamă în rugăciune cu credință, oriunde în această țară și în această lume.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să răsplătească evlavia şi osteneala tuturor credincioșilor închinători și pelerini la moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, cu darurile Sale cele bogate şi netrecătoare spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea noastră! Amin!

Citește și: Eveniment istoric în BOR: 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare pentru Anul Centenar al Patriarhiei Române (2025)

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Spiritualitate

Într-un eveniment religios de o rară semnificație spirituală, moaștele Sfântului Ioan Rusul, mai exact mâna dreaptă, au fost aduse pentru prima oară în România,...

Actualitate

Un grav accident rutier a avut loc luni, pe strada Barbu Văcărescu din capitala României, exact la intersecția cu Bulevardul Lacul Tei. Tragedia a...

Economie

În lumea retailului din România, o schimbare majoră a avut loc odată cu preluarea lanțului de magazine Cora de către Carrefour, un gigant al...

Apel umanitar

Minunea asta mică are nevoie de ajutor! E nevoie de sânge pentru micuta Carla Purcel, este internată la Spitalul Marie Curie București (spitalul nou),...

Actualitate

Traficul rutier pe Drumul Național de Centură București (DNCB), pe sensul de circulație de la Bragadiru către Chitila, este sever perturbat în urma unui...

Actualitate

București, 14 aprilie 2024 – Parcul IOR din Sectorul 3 al Capitalei a devenit scena unei investigații polițienești după ce un apel la numărul...

Actualitate

Un incident alarmant a zguduit comunitatea educațională din București. La Liceul Tehnic Iuliu Maniu, tensiunile dintre adolescenți au escaladat într-un mod extrem de periculos,...

Știință

În inima Europei de Est, într-un centru de cercetare situat în imediata apropiere a Bucureștiului, România, se desfășoară un proiect de pionierat care reprezintă...