Connect with us

Hi, what are you looking for?

Educație

Profesoară din Cluj Spune NU Cadourilor Școlare: „Nu, multumim noi stim ce cafea bem, noi stim ce parfum folosim, noi stim ce mancam”

Imagine cu rol ilustrativ / Foto: pixabay.com

În inima Clujului, o profesoră dedicată a ales să împărtășească gândurile sale profunde și convingătoare cu privire la un subiect sensibil din sfera relațiilor dintre părinți și cadrele didactice. Mesajul său, adresat cu căldură și respect comunității școlare, aduce în prim-plan o perspectivă nouă asupra tradiționalului obicei al oferirii de cadouri dascălilor.

Advertisement

Profesoară din Cluj Deschide Ușa Spre O Educație Mai Profundă

De la primele rânduri ale acestui text captivant, suntem invitați în universul educațional al acestei profesoare din Cluj, care și-a dedicat întreaga viață formării generațiilor tinere. Prin intermediul unei postări atent observate, ne dezvăluie punctul său de vedere cu privire la cadourile adresate profesorilor, subliniind că alegerea acestei vocații a fost ghidată de dragostea pentru copii și pentru procesul educativ în sine.

Advertisement

Citește și: SRI Face Saltul în Lumea Liceelor: Recrutări La Vedere Prin Inspectoratele Școlare!

Însă, mai mult decât o simplă dezbatere despre daruri, profesoara aduce în discuție normele de conduită și etica ce ar trebui să guverneze relațiile în comunitatea școlară. Cu fermitate și compasiune, evidențiază că un cadru didactic nu ar trebui să fie privit ca un beneficiar al unor atenții materiale, ci mai degrabă ca un ghid în formarea unor oameni viitori.

În acest context, mesajul său devine o chemare la reflecție colectivă asupra modului în care relațiile profesor-părinte-elev pot evolua către forme mai autentice și mai semnificative. Prin prezentarea argumentelor sale articulate și profund ancorate în principii educaționale și etice, această profesoară din Cluj nu doar exprimă o opinie personală, ci deschide porțiunea unui dialog necesar și constructiv despre natura relațiilor în mediul școlar contemporan.

Iată textul scris de profesoara din Cluj

„Dragi mamici,

Va urmaresc cu interes deoarece toata viata mea am dedicat-o copiilor. Am vazut o postare unde o mamica cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna invatatoare.

Am citit si comentariile. Vreau sa va spun ca cadrele didactice isi aleg aceasta meserie pentru ca le place, nicidecum pentru cadouri. Eu nu cred ca un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. In primul rand, Codul bunelor maniere, spune clar cui se fac cadourile si in ce consta aceste cadouri.

Este umilitor pentru un dascal sa i se dea un cadou, parca am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul.

Pentru mine ca dascal cel mai frumos cadou este sa vad ca am reusit sa fac dintr-un elev un om realizat si sa vad ca dupa zeci de ani nu m-a uitat, se bucura sa-mi prezinte familia, copilasii. Asta e cel mai frumos cadou si cel mai valoros.

V-ati intrebat vreodata cum ne simtim noi ca dascali sa apara parintii cu oale, cratite, blide, prajitoare de paine, cafele, bomboane si…..altele.

Nu, multumim noi stim ce cafea bem, noi stim ce parfum folosim, noi stim ce mancam, etc.

Am refuzat si martisoare, flori si invitatii la banchet deoarece am auzit comentarii de genul: iar sa-i luam flori, ce sa manance pe banii nostri.

In primii mei ani de invatamant am primit in particular ca si cadou, doua obiecte: un album de arta si o vaza de rubin, de la doi elevi exceptionali.

Cand le priveam imi aminteam de ei. Din pacate vaza s-a spart singura la multi ani dupa moartea elevei intr-un accident cumplit. Atat!

Sa aveti sarbatori fericite alaturi de familiile voastre si sa nu uitati ca dascalii nu asteapta cadouri!”.

Potrivit articolului 168 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, se stabilește că părinții nu mai au dreptul să strângă bani pentru cadourile adresate profesorilor. În schimb, li se oferă posibilitatea să sprijine activitățile destinate întreținerii, dezvoltării și modernizării bazei materiale a clasei sau unității de învățământ, prin intermediul participării la acțiuni de voluntariat.

Citește și: Deschiderea Primului Centru Național de Educație Montană în Bucegi: Explorare, Educație și Responsabilitate

De asemenea, conform Codului de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, articolul 5 stipulează că cadrele didactice au obligația de a cunoaște, respecta și aplica norme de conduită care să asigure interzicerea oricăror activități generatoare de corupție. Printre aceste interdicții, se include explicit solicitarea, acceptarea sau colectarea de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii de către personalul didactic. Aceste acțiuni nu sunt permise în scopul obținerii de tratament preferențial pentru beneficiarii direcți ai educației, fie sub amenințarea unor sanctiuni, indiferent de natura acestora.

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Sport

Simona Halep, fostul lider mondial al circuitului WTA, se confruntă cu o perioadă extrem de dificilă în cariera sa. După ce şi-a dovedit nevinovăţia...

Actualitate

Într-un mesaj emoționant postat pe blogul său personal, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a adus un omagiu regretatei actrițe Ileana Stana Ionescu, subliniind...

Monden

Culiță Sterp, celebrul cântăreț de muzică populară și de petrecere, a transmis recent un mesaj de suflet comunității sale de fani, sperând să ajungă...

Spiritualitate

Patriarhul Daniel a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, marcând semnificația acestei sărbători ca un moment de reafirmare a valorilor...

Spiritualitate

UPDATE: Părintele Alexandru Ștefan: Advertisement Hristos a înviat! Advertisement Va aducem aminte ca termenul limita pt depunerea formularului 230 este 27.05.2024. Prin acest formular...

Sport

În lumea tenisului profesionist, puţine situaţii pot fi la fel de stresante şi provocatoare ca acuzaţiile de dopaj. Simona Halep, fost număr unu mondial...

Magazin

În ciuda faimei sale internaționale în tenis, viața personală a Simonei Halep a fost întotdeauna ținută departe de lumina reflectoarelor. Printre aspectele mai puțin...

Actualitate

Un tragic eveniment a cutremurat liniștea orașului Voluntari, unde Virgil Chirica, un respectat om de afaceri, a fost descoperit mort în circumstanțe șocante. Anchetatorii...