Connect with us

Hi, what are you looking for?

Educație

„Elevii români sunt extrem de inteligenți, de vină este întregul sistem” – Profesorul Flavian Georgescu spune adevărul despre rezultatele slabe la testele PISA

Foto: Captură video

În discursul profesorului Flavian Georgescu, coordonatorul lotului de matematică din ICHB, se pune sub semnul întrebării actualul sistem de învățământ din România. Acesta atrage atenția că, deși lotul de matematică al țării este fruntaș la olimpiadele internaționale, rezultatele testelor PISA nu sunt satisfăcătoare. El argumentează că problema nu sunt elevii, ci modul în care sunt învățați.

Advertisement

Citește și: Pericol Ascuns în Palma Copiilor: Brelocul de Păcănele, Semnal de Alarmă pentru o Epidemie Silențioasă de Jocuri de Noroc în Rândul Tinerilor!

Advertisement

Profesorul Georgescu susține că sistemul se concentrează prea mult pe pregătirea pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, fără a promova înțelegerea și gândirea critică. În loc să se concentreze pe rezolvarea mecanică a exercițiilor, el pledază pentru o abordare care să dezvolte înțelegerea profundă a conceptelor matematice.

În concluzie, profesorul Georgescu subliniază necesitatea unei schimbări profunde în sistemul educațional pentru a promova o educație mai eficientă și mai relevantă pentru viitoarea generație.

Profesorul Flavian Georgescu, coordonatorul lotului de matematică din ICHB:

Ce să mai înțelegem? Suntem primii sau ultimii? Care sunt criteriile după care trebuie să ne orientăm? Ei bine, să știți că nu este nicio minciună și niciun mister la mijloc. Este o realitate crudă, DA, lotul de matematică al României este fruntaș la olimpiadele internaționale. Și, da… când vorbim despre învățământul de masă, acela ne este locul.

Dar să știți că în multe țări se încearcă astfel de sacrificii, însă rezultatele nu sunt atât de mari ca în România. Și asta ne dovedește faptul că românii sunt printre cei mai deștepți din lume, îmi asum ceea ce spun. Noi, românii avem un potențial fantastic, avem printre cele mai sclipitoare minți din lume.

De-atâtea ori, la taberele de pregătire internaționale sau la congrese mari, elevii și profesorii români sunt invitați să predea, să ajute, să coordoneze astfel de proiecte. De ce? Pentru că sunt văzuți ca fiind printre cei mai buni”.

Dar ce se întâmplă cu rezultatele testelor PISA? Oare doar olimpicii sunt buni și restul copiilor nu? În niciun caz! Tocmai mă străduiesc să explic faptul că rezultatele olimpicilor arată că acolo unde există interes, se obțin mari rezultate pentru că suntem foarte buni. Elevii români sunt extrem de inteligenți, acum vorbesc de întreaga masă. Și nu spun vorbe mari.

Problema este modul în care aceștia sunt învățați. Este inadmisibil ca în toți cei 4 ani de gimnaziu sau de liceu să ne focusăm asupra tematicilor examenelor de Evaluare Națională sau de Bacalaureat!

Profesorii sunt stresați de presiunea acestor examene, de rata de promovabilitate, elevii simt aceste examene ca pe niște corvoade și ne învârtim cu toții în jurul acestor testări.

Dar mai trist este că aceste examene vin la pachet cu niște exerciții standard, cu niște algoritmi care se repetă an de an. Nu spun că sunt exerciții bune sau rele, însă pentru elevii noștri, scopul orelor de matematică, în cea mai mare măsură, este de a putea fi capabili să rezolve aceste tipuri de exerciții. Dar cum? Algoritmic, fără a înțelege ce se află în spatele acestor probleme.

Nu ne mai punem problema cum se mai demonstrează o anumită teoremă și de ce o învățăm? Cum a fost descoperită? De ce a fost nevoie de ea? Copiii văd pe tablă o definiție, o teoremă și hai la exerciții! De ce facem așa ceva? Pentru că asta primim la examene. Este inadmisibil! Asta nu este matematică! Asta este toceală și este tocmai opusul a ceea ce dorește disciplina matematică pentru copii.

Păi cum să mai fie elevii noștri în stare să dea răspunsuri corecte la întrebările testelor PISA? Acolo ai nevoie să îți pui mintea la contribuție. Păi facem noi așa ceva? Sunt elevii noștri învățați să gândească? Aici fac o paranteză și vreau să apreciez faptul că sunt multe locuri în țară, multe școli și mulți dascăli care fac o treabă excepțională, jos pălăria și tot respectul pentru ei.

Mai departe… arătăm cu degetul către profesori? Dăm vina pe ei? Nici asta nu putem face pentru că, la rândul lor, acesta le este targetul.

Sunt trași mai apoi la răspundere dacă nu au rezultate bune la examene, se fac tot felul de statistici. De vină este întregul sistem care atrage după sine acest cerc vicios.

Nu vreau să arăt cu degetul și să găsim vinovați. Nu cred că soluția este să ne învinovățim. Dar dacă găsim esența problemei și nu facem schimbări, atunci da, suntem vinovați și ne merităm soarta. Educația este la baza piramidei în tot ce înseamnă societate și trebuie să avem o grijă primordială pentru aceasta”

Citește și: Scandal în lumea cărților pentru copii: ’55 de povești cu aventuri’ șochează părinții

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Opinii

I-auzi brâul! Nu mai vor copiii examen de bacalaureat. Asociația copiilor din Constanța a transmis un comunicat care spune că „Subiectele au fost ineficiente”....

Politică

Într-o dezvoltare semnificativă pentru România, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că ţara a obţinut o victorie majoră în procesul cu Gabriel Resources privind controversatul...

Știință

Într-un studiu recent publicat în revista Nature, cercetătorii avertizează că New York și alte zeci de orașe americane de coastă sunt într-un proces accelerat...

Știință

Într-o descoperire remarcabilă care redefinește înțelegerea noastră asupra istoriei timpurii a umanității, cercetătorii au stabilit că o serie de unelte din piatră găsite în...

Actualitate

Vineri dimineață, un incident tragic a avut loc în zona terminalului de plecări a Aeroportului Internațional Henri Coandă Otopeni, marcând o zi neagră pentru...

Externe

Într-un caz șocant care a zguduit comunitatea din Uccle, o suburbie a capitalei Bruxelles, Belgia, o femeie de 35 de ani, identificată drept Jessica,...

Magazin

Controversele au izbucnit în societatea românească după ce Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut declarații într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că „bărbații,...

Actualitate

Lumea folclorului românesc este în doliu după pierderea a doi dintre cei mai îndrăgiți artiști ai săi, Dorina Grad și Maricel Chipăilă, care au...