Connect with us

Hi, what are you looking for?

Opinii

Diana-Maria Brăgaru: Fără Limbă și Literatură Română nu formați specialiști în nimic. Doar creați turme manipulabile, incapabile să gândească!

DIANA-MARIA BRĂGARU - Redactor-șef AZnews.ro

I-auzi brâul! Nu mai vor copiii examen de bacalaureat.

Asociația copiilor din Constanța a transmis un comunicat care spune că „Subiectele au fost ineficiente”.

Advertisement

Păi cred și eu că vor desființarea bacalaureatului. Ăștia nu știu nici ce semnificație au cuvintele pe care le folosesc…

Advertisement

Dar de ce sa se desființeze bacalaureatul?!

Nu e obligatoriu să dea acest examen. Peste tot e nevoie de muncitori necalificați, sunt locuri de muncă unde nu e nevoie să aibă bacalaureatul trecut.

Dar nu a fost de-ajuns poziția Asociației.

Au mai apărut și voci ale unor adulți care sunt convinși că bacalaureatul ar trebui desființat. În special testarea la Limba și Literatura Română!

<< E o aberație ca absolvenții profilului Informatică să susțină examen final la literatură română. Similar, e aberant ca absolvenții profilului Jurnalism să susțină examen la Analiză Matematica.

Liceul trebuie să fie primul nivel de specializare, nu aiureala pe care o creează bacalaureatul. >>

Pentru toate aceste persoane am urmatorul mesaj.

Dragilor, aberant să se susțină examen la Limbă și Literatură Română nu e. Și să vă explic și de ce. Până una-alta nu ne-am întors la comunicarea prin desene rupestre. Copiii au nevoie de literatură pentru a avea un vocabular bogat, pentru a-și dezvolta gândirea critică, pentru a nu fi analfabeți funcțional.

Citește și: Diana-Maria Brăgaru: „Copilul meu e genial. Stă toată ziua pe telefon. Pe tabletă.”

Cu atât mai mult cu cât un om citește mai mult, cu atât mai multe conexiuni neuronale se formează în creierul lui – e un fapt dovedit.

Prin lectură le sunt stimulate copiilor și adolescenților creativitatea și fantezia. Le este antrenată atenția la detalii.

Toate sunt însușiri care le sunt necesare inclusiv în domeniile tehnice. Și în viața de zi cu zi.

Prin literatură și analiză literară își îmbunătățesc și dezvoltă gândirea, drept urmare ei vor înțelege mai bine ce se întâmplă în jurul lor, dar și pe ei înșiși, dar și propriile reacții și sentimente.

Mai mult, chiar Analiza Matematică sau orice materie de Real are nevoie de o limbă pentru a se exprima un enunț al unei probleme.

Dragilor, nu aveți cum să faceți nicio specializare atât timp cât absolvenții de liceu nu au gândire critică. Din toate discuțiile pe care le-am avut în timp cu diverse cadre universitare, atât de științe umaniste cât și de științe de profil real, toți s-au plâns de aceleași lucruri: majoritatea studenților are un bagaj lexical sărac, exprimarea ideilor proprii le este dificilă. Majorității îi este greu să aibă discursuri coerente, exprimarea atât în scris, cât și oral ridică probleme mari. Le este străină înțelegerea unor concepte, le este greu să facă sinteze, le este greu să facă paralele, nu pot extrapola idei, nu înțeleg că în afară de sensul propriu al cuvintelor mai există și sensul lor figurativ.

Știți de la ce li se trag toate?!

De la lectură insuficientă, de la necunoașterea îndeajuns a limbii române, cea pe care voi o vreți, nici mai mult nici mai puțin decât eliminată!

Trebuie să pricepeți că fără o temelie solidă, care nu se poate obține decât prin lectură, nu se poate face nicio specializare. Nu poți pune acoperiș când tu nu ai o fundație solidă și ai ridicat niște ziduri strâmbe – că ți se dărâmă șandramaua!

Și să ne mai gândim la un aspect extrem de important! Pentru noi toți, nu doar pentru ei.

Bacalaureatul coincide cu majoratul și primirea dreptului la vot. De aceea se și numea cândva „examen de maturitate”.

Dacă copiii aceștia nu reușesc să acumuleze un nivel de cunoștințe de limbă și limbaj, dacă nu au gândire critică, cum își pot asigura lor înșilor un viitor alegând politicieni care să le reprezinte cu adevărat interesele?!

Cumva, din afirmațiile celor care își doresc reducerea sau chiar eliminarea testării la Limba și Literatura Română reiese că lor nu prea le-a plăcut lectura. Și acest lucru se vede de la distanță. Chiar ei suferă de un anumit grad de analfabetism funcțional, deoarece nici măcar nu înțeleg repercusiunile ideilor pe care le promovează!

Altfel, acești oameni ar fi știut că literatura și analiza literară cuprinde o mulțime de elemente de sociologie, politologie, psihologie, informații despre orânduiri și sisteme sociale, date istorice și cutume – toate intră în ceea ce alcătuiește analiza unei opere literare, pe care un elev care termină un liceu, indiferent de profil, ar trebui să știe să o facă măcar la un nivel decent.

Literatura este o oglindă fidelă a societății în momentul în care a fost scrisă, contribuind inclusiv la formarea unei imagini de ansamblu, prin comparație (accesibilă numai celor cu gândire critică) cu sistemele actuale.

Așa că da, ideea renunțării la testarea cunoștințelor de limbă și literatură română nu este doar absurdă, ci falimentară și criminală pe termen lung.

Și, nu știu cum, același discurs îl au cei care au avut note foarte mici la bacalaureat, știți asta?! Sunt cei care au învățat papagalicește comentarii literare făcute la kilogram de alții, cheltuind inutil energie, pentru că nu le-a explicat nimeni că dacă cunosc definițiile, tehnicile, procedeele, speciile și curentele literare nu este nevoie să învețe nimic pe dinafară! Dacă cunosc teoria, deloc multă și deloc imposibil de înțeles, vor putea face analiză pe orice text, inclusiv pe texte la prima vedere. Că vor înțelege orice le va cădea sub ochi, orice vor citi! Vor ajunge la orice mesaj aparent ascuns. Bref, vor fi mai greu de dus de nas!

În plus, același discurs îl regăsesc la promotorii curentului progresist, pentru care orice element de cultură națională, inclusiv Limba și Literatura Română și Istoria, sunt bețe în roțile creării unei societăți formate din oi care nu sunt capabile să gândească, candidații perfect permeabili la orice doctrină care le este inoculată, manipulându-i și făcându-i să se creadă importanți, deși nu sunt decât carne de tun, masă de manevră…

Citește și: Nu vă mai ascundeți Ortodoxia sub preș, că nu e un gunoi de care să vă fie rușine!

Între timp, în școli se petrec lucruri ca cele din filmuleț. Se ajunge la sunat la 112, la venirea Poliției, la încătușat minorul, la o amendă de 500 de lei pentru părinți (în speță, pentru mama), mamă care își ia apoi progenitura de mână și se întorc la școală, să o amenințe amândoi cu moartea pe profesoara care își făcea meseria!

Iar elevul primește doar cinci zile de suspendare după ce și-a bătut și umilit profesorul.

Nu doar că sistemul cultivă un model în care elevul are doar drepturi, sistemul este atât de impotent încât nu poate nici penaliza acest tip de comportament.

Și într-o Uniune Europeană care dorește anihilarea elementului național, eliminarea testării la Limba și Literatura Română, ba chiar a bacalaureatului, se potrivește perfect!

Advertisement

Exemplu HTML cu Link

Urmărește-ne pe: Telegram | Google News


Apasă și comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertisement

Te-ar putea interesa și:

Opinii

V-ați întrebat vreodată de ce e tot mai puternic curentul ăsta împotriva mielului de Paști și de ce nu împotriva porcului de Crăciun?! Advertisement...

Opinii

„Copilul meu e genial. Stă toată ziua pe telefon. Pe tabletă.” Acum douăzeci de ani, când accesul la internet a devenit foarte ușor, când...

Opinii

Căderea SIMULTANĂ worldwide (adică în toată lumea, pe toate continentele și în toate țările) a rețelei Fb nu este nici întâmplătoare, nici lipsită de...

Opinii

În ultima vreme îmi tot atrage lumea atenția. Că ce tot scriu despre Credință?! Ce tot scriu despre Dumnezeu?! Că cine mă cred eu?...

Opinii

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol acuză Biserica Greacă de primitivism pentru că se OPUNE legii Căsătoriilor Homosexuale Că Fanarul a avut de-a face de-a...

Actualitate

Din când în când se reactivează curentul „Vrem spitale, nu Catedrale!” Îmi aduc aminte că atunci când am auzit pentru prima dată sloganul, mi...

Opinii

Am plâns pentru Grecia. Pentru că urmează România. Deja vorbim despre un tipar în tot și în toate. Advertisement Ce s-a întâmplat în Grecia...

Opinii

Nota Redacției: Reamintim cititorilor că domnul Bănescu nu și-a făcut public CV-ul nici după 8 ani de când are funcția de purtător de Cuvânt...